NVO: Do kraja neshvatljivo zašto nismo znali ime kandidata za Poverenika

Vesti 23. nov 202013:05 > 13:10
Izvor: N1

Do kraja ostaje potpuno neshvatljivo zbog čega nismo mogli da znamo ime kandidata za Poverenika za zaštitu ravnopravosti o kojem je danas skupštinski odbor raspravljao, ocenila je Tamara Branković iz organizacije Otvoreni parlament.

Takođe je neshvatljivo, rekla je ona, zašto je toliko dugo parlamentu bilo potrebno da pokrene taj izbor, kao i da li je moguće da u ovoj zemlji nema još kandidata, i da li nismo mogli da dobijemo slobodu izbora i da se pred odborom nađe još imena, pa da se odlučuje ko bi bio najbolji za tu funkciju.

POVEZANE VESTI

 “Nažalost, u našoj demokratskoj praksi nije mnogo neobično što nismo znali ime kandidata… opet se ponavlja da se preko noći ili sa veoma dugim odlaganjima biraju predstavnici nezavisnih institucija, slično smo dugo čekali i na izbor Poverenika za zaštitu podataka”; rekla je ona.

Ona je podsetila da postoji nekoliko inicijativa organizacija civilnog društva koje su prelagale imena, davale sugestije, pozivale da se pokrene i okonča izbor Poverenika.

“Nije bilo transparentnosti niti prostora da se vodi dijalog o osobi koja bi trebalo da vodi tu vaznu instituciju”, istakla je Branković.

Jedina kandidatkinja za poverenicu za zaštitu ravnopravnosti je Brankica Janković, koja je i do sada vršila tu dužnost. Nju je predložila poslanička grupa „Aleksandar Vučić za našu decu“.

Organizacije za ljudska prava zahtevale su prethodno od Skupštine Srbije da obustavi postupak izbora novog Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i osigura inkluzivnost i transparentnost tokom celog postupka, saopštila je Koalicija protiv diskriminacije.

N1

Nakon što je organizacija „Otvoreni parlament“ saopštila da Skupština Srbije planira da u ponedeljak, bez otkrivanja imena kandidata, utvrdi predlog za novog Poverenika, Romski centar za demokratiju iz Bujanovca naveo je njihova kandidatkinja, koju je podržalo više od 60 nevladinih organizacija, nije pozvana na tu sednicu.

“Meni je ovo šokantno jer se mi zalažemo sa načelo transparentosti, ovo što je urađeno govori o netransparentsnti i predstavlja netransparentnost rada najvišeg zakonodavnog organa, a to je skupština”, ocenila je za N1 Ivana Stošić iz jedne od organizacija koje su podržale Romskog centra za demokratiju iz Bujanovca.