Radojičić: Na ulicama 1.641 vozilo GSP, komunalci kontrolišu nošenje maski

Vesti 23. nov 202012:43 > 13:18
N1

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić najavio je posle sednice gradskog Kriznog štaba, da će u okviru novih mera za suzbijanje epidemije koronavirusa, narednih dana na ulicama glavnog grada biti 1.641 vozilo javnog prevoza, a da će 15 patrola komunalne milicije stalno na terenu obilaziti stajališta i kontrolisati da li građani nose maske u javnom prevozu.

Navodeći da je za 24 časa, u kovid sistemu Beograda obavljeno 4.300 pregleda, od kojih 2.800 prvih, gradonačelnik je najavio da će u okviru novih mera, koje podrazumevaju ograničenje rada ugostiteljskih objekata i tržnih centara do 18 časova, na svakom vozilu javnog prevoza biti istaknut optimalan broj putnika kao i da će se dezinfekcija vršiti pojačano.

„Na sednici Kriznog štaba insistirao sam da na ulicama bude maksimalan broj vozila, tako da će ih biti 236 više nego prethodnih dana“, rekao je gradonačelnik za RTS.

Navodeći da je Beograd „jako miran posle 21 sat“, on je kazao da je komunalna milicija u saradnji sa inspekcijskim službama u nedelju obavila kontrolu u 114 objekata u glavnom gradu, kao i u četiri tržna centra i da je utvrđeno da su dva objekta radila van propisanog radnog vremena, dok je u jednom objektu bilo više gostiju od dozvoljenog.

„Komunalna milicija je prethodnih dana prekinula šest privatnih žurki, ali nije suština da se izbegavaju mere nego da svi zajedno posvećeno priđemo borbi protiv epidemije, jer nas čeka teška zima“, kazao je Radojičić.

Dodao je da je u odnosu na ukupan broj inficiranih u Srbiji, u Beogradu prethodnih dana zabeležen manji pad, Radojičić je ipak upozorio da je epidemiološka situacija „vrlo ozbiljna“.

„Pre dve nedelje je u Beogradu bilo 50 odsto novozaraženih u Srbiji, a sada je negde oko 37 odsto. To je mali pad, ali imamo i dalje 2.000 novoinficiranih dnevno, što je veliki broj. Lekari su iscrpljeni, zdravstveni sistem je na granici izdržljivosti. Zato je važno da svako bude svestan toga i da svako da doprinos“, kazao je gradonačelnik Beograda.

Produžava se vreme popodnevnog „špica“ za tri sata – do 20 časova

Grad je obezbedio dodatnih 10.000 litara koncentrata natrijumhipohlorita za svakodnevnu dezinfekciju svih vozila u javnom linijskom prevozu.

U skladu sa Uredbom Vlade Srbije za suzbijanje epidemije izazvane koronavirusom, Gradski štab je posebno razmatrao mere koje se odnose na javni prevoz putnika, a čija primena počinje od utorka, 24. novembra.

Na predlog Sekretarijata za javni prevoz, Gradski štab je odlučio da se produži vreme popodnevnog „špica“ za tri časa, tako da od utorka traje od 15 do 20 časova.

U tom periodu biće uključeno 236 vozila više od uobičajenog broja i to znači da će se i u popodnevnom periodu na ulicama Beograda naći 1.641 vozilo javnog linijskog prevoza.

Prevoznicima su dostavljena obaveštenja koja će biti istaknuta na prvim vratima vozila, koja se odnose na preporučeni broj putnika u vozilu, u zavisnosti od tipa, a u skladu sa epidemiološkom situacijom i donetim merama.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.