Brankica Janković jedini kandidat za Poverenika

Vesti 23. nov 202012:19 > 13:16
Izvor: N1

Odbor Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo izabrao je Brankicu Janković za kandidatkinju za poverenicu za zaštitu ravnopravnosti, koja je i do sada vršila tu dužnost. Odbor je izglasao i da se predlog odluke po hitnom postupku uputi Skupštini, kako bi se o kandidatu raspravljalo na nekoj od narednih sednica. Brankicu Janković je predložila poslanička grupa "Aleksandar Vučić - za našu decu".

POVEZANE VESTI

Predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelena Žarić Kovačević istakla je da je Odbor sazvan u skladu sa procedurom, odgovarajući na kako je rekla „maliciozne tvrdnje“ i naglasila da je samo jedna poslanička grupa podnela predlog za kandidata.

Janković je istakla da su njeni zadaci zacrtani zakonima, da će se, ako ponovo bude poverenica, baviti žalbama po osnovu kršenja Zakona o zabrani diskriminacije, organizovati debate i sa organizacijama civilnog društva i medijima, jer bez medija nije moguće promeniti kulturne obrasce.

Ona je rekla da bi se posvetila unapređenoj saradnji sa Skupštinom Srbije, nadležnim odborima i Ženskom parlamentarnom mrežom, da dostavlja godišnje izveštaje, ali i posebne izveštaja, poput onog koji je predat na početku 2019. godine o diskriminaciji na tržištu rada.

Poslanik grupe „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ Vuk Mirčetić rekao je da njega pogađa kada o najstarijim građanima Srbije ljudi govore kao da su „glasači drugog reda“ i pitao Janković da li je to diskriminacija.

Janković je rekla da se o tome da li je nešto diskriminacija ili ne, razmatra po pritužbi, a da bi poverenica ako bi to bila javna izjava, upozorila da je reč o diskriminaciji.

Poslanica Socijalističke partije Srbije Dubravka Kralj pitala je da li postoji trend izjednačavanja zarada, a samim tim i penzija, muškaraca i žena, a poverenica je rekla da je jaz u zaradama nešto malo manji u Srbiji i da je zakonom zabranjeno da plate za isti posao budu različite.

Poslanik grupe „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ Uglješa Mrdić rekao je da je Janković uvek reagovala zbog govora mržnje protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i žena na odgovornim pozicijama i pitao je šta joj je kao poverenici bilo najteže u radu i da li su to bili napadi opozicije na nju posle osuda govora mržnje.

Janković je rekla da su ukazivali na težak i tipičan oblik diskriminacije i da nije bilo pitanje da li je reč o poslanicima vlasti ili opozicije, već da su reagovali na govor mržnje.