Porfirije: Očuvanje Kosova vitalni interes crkve, bez toga nema budućnosti

Vesti 22. nov 202023:06 > 23:11
Marko Lukunic/PIXSELL

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije ocenio je večeras da su Kosovo i Metohija stvar identiteta Srba i da, u slučaju da ga "izgubimo kao temelj postojanja", nije siguran da "naš narod ima budućnost".

On je gostujući na TV Pink pojasnio da to „ne podrazumeva neprijateljstvo prema bilo kome“, ali da su Kosovo i crkva „vertikala koja osmišljava prošlost i bez (kojih) nema budućnosti“.

POVEZANE VESTI

„Kosovo je mnogo više od mita. Mit je stvar imaginacije, a Kosovo je za našeg patrijarha i našu crkvu zavet, to je identitetska stvar… Vitalni (interes) crkve je očuvanje Kosova i izgradnja Hrama Svetog Save“, naveo je mitropolit.

Naveo je i da smatra da zvanična crkva nema drugi prostor za delovanje sem naroda i države u kojoj obitava i da saradnju sa zvaničnim institucijama vidi kao prirodan odnos.

„Svi prethodni patrijarsi i te kako su bili otvoreni i za dijalog i za saradnju sa državom“, kazao je Porfirije.

Povodom smrti patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja, mitropolit Porfirije je kazao da je SPC doživela veliki udarac, a da su njegovom i smrću mitropolita Amfilohija crkva izgubila „dva najsnažnija stuba“.

Ministar za brigu o porodici i demografiju Radomir Dmitrović ocenio je da su kritike potencijalnog kršenja epidemioloških mera tokom obeležavanja smrti patrijarha Irineja bile „apsolutno očekivane“, a da dolaze iz „anacionalnih i liberalnih skupova koji su uglavnom nevernici i agnostici“.

„(Ti krugovi) koji koriste svaku priliku da napadnu SPC… To je priča o njima, o onima koji to govore“, rekao je Dmitrović.

Marija Zdravković, direktorka KBC „Bežanijska kosa“, rekla je da su optužbe da ljudi na liturgiji koja je održana u subotu „ližu kačičice“ tokom pričesti „vrlo ponižavajuće za ljude koji veruju“, ali da je „jasno da postoji visoka verovatnoća od širenja epidemije (u takvim prilikama)“.

„Ne možete da kažete da će 100 odsto svi dobiti (koronavirus) u takvim prilikama“, rekla je Zdravković.