Petković: Grafit "UČK" deo sistematske akcije zastrašivanja Srba na Kosovu

Vesti 22. nov 202020:39 > 20:43
Kancelarija za KiM

Direktor Kancelariije za Kosovo i Metohiju Patar Petković ocenio je danas da je ispisivanje simbola UČК i prefarban srpski naziv na saobraćajnom znaku za naselje Кišnica nova je u nizu provokacija usmerena protiv srpskog stanovništva u centralnom delu Кosova i Metohije.

Nakon postavljanja sramnog bilborda UČК u Кišnici, u istom naselju organizovan je napad na porodicu Trajković, da bi u Gračanici bio pokušaj paljenja srpske trobojke i spomenika Milošu Obiliću, rekao je Petković u saopštenju.

Ovo je, podseća, da je to četvrta u nizu provokacija srpskog stanovništa u ovom delu КiM za svega nedelju dana, za koju do sada niko nije odgovarao.

To dokazuje da je na delu organizovana, sistematska i kontinuirana akcija zastrašivanja srpskog stanovništva na Кosovu i Metohiji, koja ne bi bila moguća bez, bar prećutne, političke podrške i institucionalnog nereagovanja privremenih prištinskih institucija i međunarodnih organizacija na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju.

Petković smatra da su ovakvi postupci jasna poruka da Srbi nisu poželjni na Кosovu i da im je bezbednost kompromitovana, posebno posle hapšenja albanskih lidera i početka suđenja u Hagu za počinjene zločine OVК.

Petković je pozvao međunarodnu zajednicu, posebno one čiji je to zadatak i odgovornost na Kosovu, da obezbedi bezbednost i sigurnost za sve Srbe i da ovakve incidente najozbiljnije shvati pre nego što prerastu u još ozbiljnije probleme.

Takođe, pozvao je Srbe da ostanu mirni i složni, da na provokacije ne odgovaraju, jer to upravo i jeste cilj ovakvih akcija,dodajući da će Srbija “znati i moći da ih zaštiti, ukoliko to oni, čiji je to posao na Kosovu i Metohiji ne budu umeli ili želeli”.