Istoričar: Državnici se uglavnom obraćaju na sahranama crkvenih velikodostojnika

Vesti 22. nov 202019:20 > 19:25
N1

Istoričar Aleksandar Raković izjavio je u Dnevniku N1 da se "državnici uglavnom obraćaju na sahranama crkvenih velikodostojnika". "S tim u vezi, ispravno je što je i Boris Tadić govorio na sahrani patrijarha Pavla 2009. godine, a samim tim je dobro što se i Aleksandar Vučič zajedno sa Miloradom Dodikom obratio na sahrani patrijarha Irineja", kaže on.

Raković kaže da se Sinod redovno sastaje, a da je pitanje kada će se Sveti Arhijerejski Sabor sastati.

POVEZANE VESTI

„Rok je po ustavu SPC tri meseca, međutim, postoji mogućnost i odlaganja, ukoliko nije moguće da se skupi dovoljan broj arhijereja“, kaže Raković.

Prema njegovim rečima, SPC je stabilna institucija.

„Ona ima svoje organe, jedna čvrsta organizacija sa izričitim propozicijama kako se biraju tri kandidata za patrijarha, i posle kako se apostolskim žrebom izvlači ime budućeg patrijarha“, kaže Raković.

Svaki srpski patrijarh je, dodaje on, jednoga dana morao da se upokoji.

„Pa je opet SPC nastavljala svoj život. To je institucija koja traje 800 godina, ne vidim da će sad biti slabija posle izbora novog patrijarha, koji nam sledi na proleće naredne godine“, kaže on.

Državnici se, ističe, uglavnom obraćaju na sahranama crkvenih velikodostojnika.

„S tim u vezi, ispravno je što je i Boris Tadić govorio na sahrani patrijarha Pavla 2009. godine, a samim tim je dobro što se i Aleksandar Vučič zajedno sa Miloradom Dodikom obratio na sahrani patrijarha Irineja“, kaže on.