Prelević: Vučić će maljem pre da udari onog ko mu smeta, a to nije mafija

Vesti 22. nov. 202012:13 > 12:21
Podeli:
Boža Prelević
FoNet/Aleksandar Barda

Pitanje "mafija ili mi“ je besmisleno, zato što svaka država ima kapacitet da se izbori sa organizovanim kriminalom, tvrdi novinar Vojislav Tufegdžić, dok je advokat Božo Prelević uveren da to predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću neće poći za rukom.

On je u serijalu Kvaka 23 FoNeta istakao da predsedniku drži pesnice da to uradi i da bi lično voleo da on to uradi, ali da to nije moguće zato što je jedan deo ljudi iz mafije našao uporište u Srpskoj naprednoj stranci.

„Pa, neće oni da odu u Demokratsku stranku. Šta će kriminalci, da odu kod Lutovca? I da traže, šta? Pa, zamislite vi tu glupost! Da odu kod Đilasa ti kriminalci?! Šta će on da radi, sve mu zatvoreno? Ili da odu kod Žena u crnom? Pa, hajte molim vas, oni moraju da odu u vlast“, objasnio je Prelević.

Podsetio je i na raniju Vučićevu izjavu da ne može da se obračuna sa navijačima i ocenio da je to „zato što su njegovi“.

„Količina organizovanog kriminala u Srbiji ne može nikako biti bez vlasti i bez veza sa vlastima“, konstatovao je Prelević, uz metaforičnu opasku da će građani biti „silno iznenađeni kada budu saznali da i ‘naš Čaušesku’ voli sve što vole mladi“.

S druge strane, Tufegdžić je FoNetu izjavio da je organizovani kriminal, po definiciji, oslonjen na državne strukture, ali da je obračun s njim neophodan kada se toliko razuzda da počne da pravi probleme u funkcionisanju države.

„Ako već postoji volja, a činjenica je da silu imamo, onda nema nikakvog opravdanja i nikakvih obrazlaganja priča da to ne može, da nemamo još kapacitete“, predočio je on i upozorio da je to „onda opasno uvlačenje u krug iz kojeg se posle teško izađe“.

Tufegdžić: Srbija nema problem samo sa crnogorskim klanovima, ima i svoj snažan kriminal

Tufegdžić je rekao i da Srbija nema problem samo sa crnogorskim mafijaškim klanovima, već da ima i svoj, izvorni, domaći i vrlo snažan kriminal. Mafijaški apetiti su veliki, novac se pere u ogromnoj meri i „to se zna“, naglasio je on i ocenio da su razlozi za procvat organizovanog kriminala eskalacija „svega nataloženog od devedesetih pa nadalje“.

Pošto to nije rešeno, već je gurnuto pod tepih, „količina prljavštine se samo skuplja“, obrazložio je Tufegdžić, koji smatra da se problem organizovanog kriminala ne može rešiti hirurškim rezom, odstranjivanjem bolesnog, a ostavljanjem zdravog tkiva.

„U našem slučaju“, kako je poručio, „to mora da se radi po sistemu drvoseče, i da se cepanice odvajaju jedna od druge da bi se nešto ozbiljno uradilo“. 

Tufegdžić u tom smislu i tumači izjavu Aleksandra Vučića da će mafiju pobediti udarcem maljem u glavu: „Ako hoće maljem, možda to ne zvuči lepo drugima, ali ja jesam za to. Drugačije ne može“.

Za razliku od njega, Prelević smatra da će Vučić maljem u glavu udariti onog ko mu najviše smeta, a to nije mafija.

„Pre će on da udari vas, mene, profesora Teodorovića ili recimo Čedu Čupića. On mu više smeta, nego bilo koji navijač. Ja mislim da su to za njega aždaje, a ovi su kućni ljubimci“, protumačio je Prelević.

Kao i Tufegdžić, i on smatra da Srbija ima „domaću, našu, neprskanu, prirodnu mafiju, gajenu godinama i čvrsto uvezanu“.