Protojerej: Irinej po arhipastirskoj dužnosti otišao na sahranu u Podgoricu

Vesti 22. nov 202011:30 > 11:36
Fonet/ AP

Protojerej-stavrofor Vladimir Vukašinović ocenio je da je patrijarh Irinej, bez obzira na epidemiološki rizik, otišao u Podgoricu na sahranu mitrpolitu crnogorsko primorskom Amfilohiju po svojoj arhipastirskoj dužnosti.

„Na pitanje zašto je patrijarh Irinej išao na sahranu mitropolita Amfilohija uprkos zdravstvenom riziku, mnogi odgovaraju tako što pominju kakva bi bila reakcija da nije otišao i slično, ali to je bespredmetno, jer je on tamo otišao po svojoj arhipastirskoj dužnosti“, rekao je za RTS Vukašinović, komentarišući liturgiju i opelo patrijarhu Irineju u Hramu Svetog Save. 

Patrijarh nije išao u Podgoricu zbog političke obaveze ili socijalne taktike – to su veštine sinova ovog sveta, već po svojoj arhipastirskoj obavezi, da molitveno isprati i sahrani svoga brata hristoslužitelja, objasnio je Vukašinović. 

POVEZANE VESTI:

„Po našim medijima često se govori o žrtvi lekara, koja je neupitna, ali nisu oni jedina služba koja mora da postoji i pomaže ljudima – i sveštenici moraju to da čine“, naglasio je Vukašinović.

On je podsetio na martovsku izjavu pape Franje da su u Italiji najviše stradali lekari i sveštenici, što je poglavar Rimokatoličke crkve objasnio obavezom služenja drugima. Vukašinović je naglasio kako on ne spada u one crkvene krugove koji negiraju postojanje virusa.

„Virus postoji, opasan je, ubija, i sam sam se izborio sa njim, ali zato je obaveza sveštvenika da bude uz svog vernika, i to ne samo da bude kada je lepo i bezbedno, nego i u svakom drugom momentu“, naglasio je Vukašinović.

„Govorili smo patrijarhu Irineju, koji je svake nedelje služio liturgiju, da nije bezbedno – a on je odgovarao pitanjem: a da li je bezbedno za moj narod“, ispričao je protojerej-stavrofor.

„To nije samoubistvo, kako neki zlobnici kažu, već služenje do kraja, vernost do smrti na krstu i zato je to (odlazak na sahranu mitropolita Amfilohija) za patrijarha bila jasna situacija“, ocenio je Vukašinović.