AP o sahranama dva velikodostojnika SPC i poštovanju mera

Vesti 21. nov 202023:26 > 23:33
Podeli:
Izvor: Tanjug/ Sava Radovanović

Smrt od koronavirusa dvojice velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija, otvara pitanja da li neke verske institucije čine dovoljno da uspore širenje epidemije, piše američka agencija Asošiejted pres.

POVEZANE VESTI

Agencija navodi da je jedan od njih, patrijarh Irinej, umro nekoliko nedelja nakon što je predvodio opelo i liturgiju na sahrani drugog, u vreme skoka u broju zaraženih širom sveta.

„Sve je više izveštaja o ljudima koji su prisustvovali verskim službama i zarazili se, a neki nakon što su ignorisali apele crkvenih i zdravstvenih zvaničnika da nose maske, da drže distancu i da poštuju druge korake u borbi protiv virusa koji je odneo gotovo 1,4 miliona života širom sveta“, navodi AP.

Dodaje se da su u subotu u Beogradu mnogi vernici, dok su odavali počast patrijarhu Irineju, ignorisali mere predostrožnosti, a da su neki ljubili staklo iznad tela poglavara SPC, uprkos upozorenjima epidemiologa da to ne čine.

„To je usledilo tri nedelje nakon što je 90-godišnji Irinej predvodio molitve na sahrani mitropolita Amfilohija u Crnoj Gori, čemu su prisustvovale hiljade ljudi, od kojih su mnogi ljubili telo u otvorenom kovčegu“, piše AP.

Agencija navodi da se vernici nisu držali epidemioloških smernica u vreme kada Srbija prijavljuje najveće brojeve novozaraženih od početka epidemije i kada je njen zdravstveni sistem preopterećen.