Mitropolit Porfirije apeluje na vernike da se pridržavaju epidemioloških mera

Vesti 21. nov 202017:50 > 17:56
Printscreen/Tanjug

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije apelovao je danas na sve vernike, koji će dolaziti u Hram Svetog Save da se oproste od patrijarha Irineja, kao i sutra, na njegovu sahranu, da se zbog pandemije korona virusa pridržavaju svih epidemioloških mera i saveta struke.

„Može da se zastane nekoliko trenutaka, da se uputi molitva Gospodu i onda svako treba da izađe iz hrama. Ispred hrama će biti postavljeni video-bimovi i narod će moći da na taj način učestvuje u liturgiji, da se svi zajedno pomolimo Bogu za mir u svetu i za upokojenje duše našeg patrijarha“, rekao je mitropolit Porfirije za Tanjug.

Telo patrijarha Irineja, koji je preminuo u petak, preneto je iz Saborne crkve u Beogradu u Hram Svetog Save, gde će Irinej i biti sahranjen.

Pored odra u Hramu Svetog Save, na koji je oko podneva položen kovčeg s posmrtnim ostacima preminulog patrijarha SPC Irineja, počelo je čitanje Jevanđelja, koje će trajati neprekidno do nedelje u 09:00 časova, kada će biti služena zaupokojena liturgija.

Kako je javila reporterka N1, vernici u Hramu su uglavnom poslušali poziv SPC da, zbog poštovanja mera za suzbijanje koronavirusa, ne dolaze u Hram, tako da ih je unutra mali broj, a posle odavanja pošte patrijarhu, odmah odlaze. Međutim na jutrošnjoj liturgiji mere nisu poštovane, a pojedini vernici nisu nosili ni maske. Uprkos apelu iz SPC, vernici su ljubili kovčeg koji je bio prekriven staklom. Reporterka N1 javlja da je viđeno da se sveštenstvo trudilo da često briše to staklo, ali da lekari upozoravaju i dalje na opasnost od zaraze zbog ovih poteza.

Tanjug/Rade Prelić
Tanjug/Sava Radovanović
Tanjug/Rade Prelić
Tanjug/Nikola Anđić
Tanjug/Nikola Anđić
Tanjug/Tara Radovanović
Tanjug/Tara Radovanović
Tanjug/Nikola Anđić
Tanjug/Nikola Anđić
Tanjug/Rade Prelić