Otvoreni parlament: Kriju ko je kandidat za Poverenika za zaštitu ravnopravnosti

Vesti 21. nov 202017:34 > 17:39
N1

Organizacija "Otvoreni parlament" je saopštila da Skupština Srbije "krije" ko je kandidat za Poverenika za zaštitu ravnopravnosti tako što planira da 23. novembra, bez otkrivanja imena kandidata, utvrdi predlog za novog Poverenika.

U saopštenju „Otvorenog parlamenta“ piše da, sudeći po agendi predstojeće sednice Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, objavljene na sajtu Skupštine, na dnevnom redu će na predlog nepoznatog broja poslaničkih grupa, biti „samo jedno ime“.

Mesto Poverenika za zaštitu ravnopravnosti upražnjeno je više od šest meseci, otkako je u maju istekao mandat Brankici Janković.

Umesto da najkasnije do kraja avgusta Skupština izabere novog Poverenika, u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije, „izbor je prvo bio onemogućen višemesečnim i bezrazložnim odlaganjem vladajuće većine da konstituiše Skupštinu“, navodi „Otvoreni parlament“.

„Procedura je zatim pokrenuta preko noći, bez saopštavanja imena kandidata i poslaničke grupe koja ga je predložila, čime je Parlament zatvorio vrata za konsultovanje i uključivanje javnosti u debatu o odlukama koje donosi. Netransparentno postupanje Parlamenta u procesu izbora novog Poverenika za zaštitu ravnopravnosti baca senku sumnje na integritet procesa“, upozoreno je u saopštenju.

„Otvoreni parlament“ piše da je to „još jedan u nizu negativnih primera“ odnosa Skupštine Srbije prema nezavisnim institucijama čiji bi, kako smatraju, efikasan, profesionalan i nezavisan rad morao da bude jedan od ključnih oslonaca Skupštini u nadzoru nad izvršnom vlašću.

„Poverenik za zaštitu ravnopravnosti ima ulogu da sprečava sve vidove diskriminacije i da štiti i unapredjuje ravnopravan položaj svakog pojedinca u svim društvenim oblastima“, podseća organizacija u saopštenju.