Perišić i zvanično direktor KC Niš, obećava rad u korist struke i pacijenata

Vesti 21. nov 202015:25 > 15:35
N1

Posle skoro osam godina Zoran Radovanović više nije direktor Kliničkog centra Niš, već državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, zvanično je usvojila Vlada. Njegov naslednik, bivši gradonačelnik Zoran Perišić, preuzeo je direktorsku fotelju i kaže da se upoznaje sa problemima i situacijom u ustanovi, a obećava da će raditi u korist struke i pacijenata. Napominje da će to što više od 3 decenije radi u Kliničkom i što je bio gradonačelnik Niša pokušati da iskoristi na najbolji način na novoj funkciji.

Radovanović je četiri godine bio direktor niškog Kliničkog centra, a potom je još toliko ostao na funkciji, jer konkurs za izbor novog rukovodioca nije raspisan. Tokom epidemije virusa korona, prema svedočenju zaposlenih, više je bio na bolovanju, nego u Kliničkom centru, ustanovu koju je tužio dok je vodio, pišu „Južne vesti“.

Ipak, bez funkcije nije ostao, jer ga je Vlada Srbije zvanično izabrala za državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja. Komentar od Radovanovića novinari nisu uspeli da dobiju, jer je već nekoliko meseci nedostupan na nekoliko poznatih brojeva telefona.

Radovanovićev naslednik je Zoran Perišić, koji do zvaničnog izbora o tome nije želeo da govori, ali danas jeste.

Nakon obilaska Kliničkog centra rekao je da je situacija stabilna, da u bolnicama još ima mesta i da sistem koji je zatekao za sada jako dobro funkcioniše.

„Zbog otvaranja kovid sistema sa strane, sigurno će biti povećan pritisak na non-kovid deo Kliničkog centra i tu ćemo nalaziti načine da sve te pacijente rešimo. Ono što je jako važno je da su ljudi izuzetno motivisani za rad, zaista pod ovakvim pritiskom raditi sa ovakvom motivacijom to je nešto što impresionira. Mislim da su i građani, pacijenti koji dolaze, potpuno svesni situacije u kojoj smo svi. Evo i sada u obilasku, svi su bili pod maskama, obučeni kako treba, za mene je to pozitivno u ovom trenutku dok treba još da sagledam i potencijale i probleme i kompletnu situaciju“ priča Perišić.

N1

Imenovanje usred pandemije

Njegov izbor za v. d. direktora mnogima nije iznenađenje – ranije se i sam kandidovao za tu poziciju, a nedavno je njegovo ime bilo među onima koji su bili „u igri“. Imenovanje se dogodilo usred pandemije, kada se KC Niš ponovo suočava sa povećanjem broja pacijenata i novim talasom virusa, ali Perišić kaže da o svemu tome ne razmišlja i da želi da radi.

„Istekao je (Radovanoviću) mandat još ranije, ali je sada završen neki 8-godišnji ciklus, a tako to negde funkcioniše i u drugim sistemima, da se dva mandata, otprilike neki zamor materijala, to je logika i bez obzira da li je bilo najave ili nije, prethodni direktor je obavljao svoj posao i ide sada na drugu odgovornu funkciju, tako da ne bih se bavio time da li je smena očekivana ili ne. Jednostavno to se desilo sada i moj posao je da radim“, kaže Perišić.

Perišić kaže da će to što nešto više od 30 godina radi u Kliničkom centru i zna kako on funkcioniše, kao i to što je bio gradonačelnik, pokušati da iskoristi na najbolji način na novoj funkciji.

„Tako da ću se potruditi da spojim jedno i drugo iskustvo u korist struke i građana celog regiona, jer ovde više ne možemo govoriti samo o građanima Niša, jer KC kao tercijalna ustanova zbrinjava ceo region“, navodi Perišić.

O najbližim saradnicima sledeće nedelje

Njegov najbliži saradnik biće Radmilo Janković, a kako kažu izvori Južnih vesti, oni dolaze iz suprotstavljenih i sukobljenih struja.

Međutim, Perišić napominje da nema dileme da će sa Jankovićem sarađivati na najprofesionalniji mogući način i da će i njihov odnos ubuduće biti takav.

„Ja izuzetno cenim i poštujem profesora Jankovića i njegov rad u celom ovom okruženju i naravno da mora da postoji najveća moguća saradnja, na istom smo putu i u istoj borbi“, tvrdi Perišić.

O pomoćnicima nije želeo da govori danas, jer kaže da će se u ponedeljak odlučiti za nekoliko pomoćnika i saopštiće imena najbližih saradnika.

Da će među njima biti Radovanovićev pomoćnik Goran Stanojević i ćerka epidemiologa Branislava Tiodorovića Danica, nije hteo ni da potvrdi ni demantuje.