Filipović: Patrijarh Irinej mi je bio jedinstvena figura i uporište

Vesti 21. nov 202013:19 > 14:08
N1

Protojerej Crkve svetog Nikolaja u Nišu Zoran Filipović izjavio je za N1 da je pokojni patrijrh Irinej za njega i ostale sveštenike bio jedinstvena figura i uporište, kao i da mu je glavna karakteristika bila da da svaku osobu podstakne da bude "malo bolji".

Podsetimo, preminuli partrijarh Irinej je bio na čelu eparhije u Nišu od 1975. do 2010. godine.

Filipović ističe da je „duhovno odrsatao“ uz pokojnog patrijajrha Irineja.

„Naše sećanje i uspomene na patrijarha Irineja su nešto što ostaje nama za čitav život. On je u mnogima od nas ostao kao jedinstvena figura i uporište. Samim tim što smo dugi niz godina bili vezani za njega i njegovo duhovno rukovođenje i poučavanje je jedan od osnovnih stubova našeg duhovnog života i identiteta“, kaže on.

POVEZANE VESTI

On dodaje da je partijarha Irineja upoznao kao dečak od 14, 15 godina i kaže da je prvi njegov razgovor sa njim bio vezan za post.

„To je bilo turbulentno vreme kada je vladika Irinej odredio nedelju dana dodatnog posta, i to je vreme kada se molimo za posebne stvari koje se tiču našeg naroda i naše zemlje. To je bilo vreme ratova, i vladika je tražio u crkvi od svih da se porihvate posta. Ja sam živeo kod mojih roditelja koji nisu bili vezani za crkvu i nism znao šta da radim, kako da se ponašam. Pitao sam ga šta da radim i on mi je rekao da posta ne može da me oslobodi niko. Ti se trudi koliko možeš, pa će ti jednog dana bog dati i više. Bio je tolerantan“, kazao je Filipović.

Kao najvrednije što je dobio od njega Filipović ističe njegovu težnju da svaku osobu podstakne da bude „malo bolji“.

„On se kao pravi pastir i duhovnik od onoga što mu je dato, trudio da podigne i da ga učini malo boljim nego što ga je zatekao“, naglašava Filipović.

Govoreći o kontaktima sa političarima, Filipović objašnjava da je Irinej njega i ostale sveštenike „naučio kako da te ljude vole“.

„On nas je naučio kako da te ljude držimo za svoje prijatelje. Gospod je rekao: ‘Ako neko nije protiv nas, onda je već sa nama’. Dakle, smo onaj koji patološki ne podnosi crkvu, taj je neprijatelj crkve. Onaj koji nije načelno protiv toga, on je već sa nama. Nisam mu to zamerao, bio sam suviše mlad da bih ga osuđivao, i mnogo je bilo spletki koje su ljudi pripisivali njemu kao episkopu. Poturale su se glasine u Nišu od organizacija kojima je to bio posao, i trudili su se da njegov ugled srozaju. Međutim, nisu uspeli“, kaže on.

Filipović navodi da su njegove propovedi bile po 45 minuta, kao neka vrsta školskog časa, kao i da je svako na njima mogao da nauči po nešto.

„Njegove propovedi su bile pravi izvor saznanja, i pravi izvor utvrđivanja u veri, podvukao je on.

Filipović je ocenio da je nakon smrti patrijarh Irinej našao „mir i pristanište“, kao i da je „našao mir u gospodu“.