Euleks dao detalje o utvrđivanju lokacije na kojoj su pronađeni posmrtni ostaci

Vesti 20. nov. 202020:49 > 20:50
Podeli:
Izvor: Printscreen / Kossev

Misija Euleksa na Kosovu potvrdila je navode zvaničnog Beograda i Prištine da su stručnjaci ove misije kosovskog Instituta za sudsku medicinu i Komisije Vlade Srbije za nestala lica pronašli ljudske ostatke u Kiževaku – kamenolomu kod Raške.

Tačna lokacija pronađena je uz pomoć snimaka iz vazduha, naveo je Euleks i poručio da je rad u Kiževaku još daleko od završenog, prenosi Kossev.

POVEZANE VESTI

 Euleksovi stručnjaci učestvuju u iskopavanjima u Kiževaku od 2015. godine, ali je ove godine napravljen pomak zahvaljujući upotrebi snimaka iz vazduha, navodi se u saopštenju misije.

„Problem je bio u tome što se radi o velikom kamenolomu i pejzaž se vremenom menjao zbog činjenice da je kamenolom još uvek bio u upotrebi duži niz godina“, rekao je forenzički arheolog Euleksa Havijer Santana.

Proces utvrđivanja tačne lokacije ljudskih ostataka dodatno je zakomplikovan činjenicom da se u rudniku nalazi četiri do pet nivoa približne visine od po 13 metara, dodali su.

Euleksov koordinator za iskopavanja Krasimir Nikolov poručio je da je rad u Kiževaku daleko od završetka i ukazao da je proces vrlo složen i dugotrajan, uključuje sudske naloge, iskopavanja, obdukcije i ispitivanje DNK profila.

Zamenica šefa kosovskog Instituta za sudsku medicinu Tarja Formisto novonastalu situaciju ocenila je kao pozitivan razvoj događaja i nagradu za „neprekidne napore“ na utvrđivanju sudbine više od 1.640 osoba, koje se na Kosovu još vode kao nestale.

„Pitanje nestalih je pitanje ljudskih prava. Radi se o ljudskim pravima rođaka da saznaju šta se dogodilo sa njihovim najmilijima“, rekla je Formisto i apelovala na sve rođake nestalih da daju uzorke krvi kako bi omogućili proces identifikacije.

Kosovska ministarka spoljnih poslova Melisa Haradinaj-Stubla zatražila je od Beograda da joj dozvoli da sutra obiđe mesto iskopavanja da bi skrenula pažnju na to kako su Srbi krili masovne grobnice širom svoje zemlje, prenosi agencija AP.