Tači na oproštajnom susretu odao priznanje Ketrin Ešton

Vesti 23. okt 201418:47 > 18:49
N1

Hašim Tači odao priznanje naporima koje je Ketrin Ešton uložila u dijalog Beograda i Prištine i postizanje briselskog sporazuma.

Dan nakon što je u Evropskom parlamentu izglasana nova Evropska komisija, u oproštajnu posetu Ketrin Ešton došao je i odlazeći kosovski premijer Hašim Tači.

Odajući priznanje naporima koje je visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton uložila u dijalog Beograda i Prištine, Tači je rekao kako je „danas sasvim normalno da se Dačić u Beogradu sreće sa ministrom spoljnih poslova Kosova Enverom Hodžajem“.

„Nije bilo lako toliko puta se sresti sa premijerom Dačićem i inicirati ovaj proces nakon stogodišnjih sukoba između Kosova i Srbije. Baronesi Ešton je uspelo ono što drugima nije, a to je da nas okupi radi postizanja istorijskog sporazuma o miru između Kosova i Srbije”, rekao je Tači dodajući da Briselski sporazum nije bio jednostavan, ali da je bio neophodan.

“Danas su kosovski Srbi sa severa integrisani u društvo i institucije. Naravno, nije sav posao na Kosovu i na ostatku Balkana gotov, ima još puno preostalog posla, ali danas naš narod gleda u budućnost sa vizijom evroatlantske integrisanosti”, rekao je odlazeći premijer Kosova.

Eštonova je u ponedeljak imala oproštajni susret i sa prvim potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.