Povećan broj pacijenata u Nišu, otvara se još jedna kovid ambulanta

Vesti 20. nov 202015:54 > 15:54
N1

Pošto je Niš juče proglasio vanrednu situaciju na svojoj teritoriji zato što je broj noboobolelih za pet dana porastao između dva i tri puta, gradski Dom zdravlja je, zbog povećanog broja pacijenata u kovid ambulantama "Duvanište" i "Čair", najavio otvaranje još jedne i to u nedelju, u glavnoj zgradi Doma zdravlja.

Dom će i dalje biti otvoren za sve pacijente, ali će se kovid pacijenti na pregled preusmeravati u ordinacije u podrumu, gde se i u regularnim okolnostima uzima deo uzoraka za analizu.

„Ulaz u kovid ambulantu centralnog objekta Doma zdravlja Niš biće jasno obeležen, potpuno odvojen od ostalog dela i radiće svakog dana u periodu od 7:00-22:00 časa“, najavljuju u ustanovi i podsećaju da će se na i u trećoj ambulanti obavljati klinički pregledi lekara opšte medicine, laboratorijske analize, radiološki pregledi pluća, kao i uzimanje uzoraka za testiranje na kovid-19 infekciju.

U skladu sa indikacijama koje se kod pacijenta utvrde, testiraće se PCR metodom, a to može biti i serološki test kojim se određuju IgM i IgG antitela na virus SARS-Cov-2 ili antigenski test, navodi se u saopštenju.

U Kliničkom centru u Nišu nalazi se više od 250 pacijenata – broj hospitalizovanih svakodnevno raste za pet do deset i više pacijenata, što je direktan odraz povećanog broja Nišlija sa simptomima koji dolaze u kovid ambulante. Na respiratoru je, po zvaničnim informacijama, više od 10 smeštenih na kovid odeljenja u tom gradu.

Tačan, zvanični broj novoobolelih na dnevnom nivou javnosti nije poznat jer se ta informacija ne saopštava.