Visković: Za zastoj na evropskom putu Srbije više zaslužan Beograd nego EU

Vesti 20. nov 202014:25 > 14:40
N1

Očekivalo se da će Nemačka tokom predsedavanja Evropskoj uniji, u drugoj polovini ove godine, značajno uticati na integraciju zapadnog Balkana u EU, ali je pandemija virusa korona uticala da se o tome sada gotovo ne raspravlja, rečeno je na konferenciji posvećenoj nemačkom predsedavanju. Bivši ambasador Srbije u Berlinu Ivo Visković je ocenio da je za zastoj na evropskom putu Srbije više zaslužan Beograd nego EU i njene članice, "jer se radi više formalno, nego stvarno".

Visković je izjavio da su odnosi Beograda sa Berlinom od prvorazrednog značaja, pošto utiču na priključenje EU.

POVEZANE VESTI

Došlo je do stagnacije odnosa sa Nemačkom, koji su svedeni na pregovore Beograda sa Prištinom i odnos prema jačanju ljudskih prava, demokratije i medijskih sloboda u Srbiji, rekao je Visković.

On je konstatovao da više nema velikog rasta u ekonomskoj saradnji, pošto je, verovatno, interes nemačkih firmi za investicije u Srbiji došao do vrhunca.

Visković je izjavio da u Briselu i Berlinu nisu zadovoljni potezima Beograda prema Moskvi, pošto je poželjnije i potrebnije da se Srbija u tim odnosima ponaša slično EU.

Prema Viskovićevim rečima, u EU smatraju da je gotovo apsolutna vladina većina u Skupštini Srbije prilika da se ubrza sprovođenje reformi i intenziviraju pregovori sa Prištinom.

Aktuelna situacija, međutim, daje mogućnost da se takva podela zadrži kao normalno stanje. Jednopartijski parlament može donositi razne odluke, ali daleko od toga da je to uvek poželjno, izjavio je Visković.

Poslanica Srpske napredne stanke Vesna Marković je navela da su sve aktivnosti parlamenta usmerene ka članstvu u EU. Srbija je suočena sa istim izazovima kao i EU – terorizmom, pandemijom, ilegalnim migracijama, rekla je Vesna Marković. Ona je izjavila da Beograd želi što bolje odnose sa Vašingtonom, pre svega zbog dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je rekao da EU očekuje sprovođenje reformi u Srbiji, zbog velike vladine većine u skupštini, ali je dodao da se, ako se želi napredak na evropskom putu, moraju popraviti i uslovi za političku konkurenciju, kako bi sve proevropske snage bile prisutne u parlamentu.

Otvaranje pregovaračkih poglavlja sa EU nije kraj igre, već početak vrlo ozbiljnih razgovora, izjavio je Bilčik, navodeći značaj pomirenja u regionu, dijaloga Beograda i Prištine i jačanja vladavine prava.

Možda EU treba da bude uverljivija povodom onoga što nudi, ali je potrebna i reakcija sa zapadnog Balkana, rekao je Bilčik.

Uz ocenu da su Kina, Rusija i Turska sve aktivnije u regionu, Bilčik je izjavio da EU treba da bude ubedljivija, ali i strpljivija, „jer brza rešenja teških problema nisu moguća“.

Evropska budućnost je jedina budućnost za Srbiju, konstatovao je Bilčik na konferenciji „Nemačko predsedavanje Savetom EU – ujedinjena i ojačana Evropa“, čiji su organizatori bili dnevni list Danas i Fondacija Konrad Adenauer.