Pokrajinski ombudsman: Uvećan broj slučajeva zlostavljanja i zanemarivanja dece

Vesti 20. nov 202009:06 > 09:15
Shutterstock

Ove godine značajno je uvećan broj slučajeva nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja dece od strane odraslih, pre svega roditelja i staratelja dece, a posebno je seksualno nasilje prisutnije među svim oblicima najgrubljeg kršenja prava deteta, saopštio je pokrajinski ombudsman Zoran Pavlović.

Kako on navodi u saopštenju povodom Svetskog dana deteta, do tih zaključaka došlo se „kontinuiranim sticanjem uvida u stanje prava deteta, a na osnovu obraćanja građana, istraživanja, medijskih izveštaja i drugih izvora saznanja“.

„Od ukupnog broja medijskih natpisa koje ombudsman prati, 2019. godine dve trećine slučajeva nasilja prema deci odvijalo se među vršnjacima, dok je u prvoj polovini 2020. godine 84 odsto slučajeva nasilja prema deci izvršila odrasla osoba“, naveo je ombudsman.

Pavlović je posebno ukazao na period izolacije i škole na daljinu, koji su učinili „vidljivijim“ nasilje u porodici prema deci, jer je u periodu od 16. marta do 6. maja 2020. godine 91 odsto slučajeva medijskog izveštavanja govorilo da su nasilje počinile odrasle osobe bliske ili poznate detetu.

Godinu dana ranije, u istom periodu, vršnjačko nasilje bilo je podjednako zastupljeno kao i nasilje od strane odraslog prema detetu.

„Iskustvo Pokrajinskog zaštitnika građana iznova potvrđuje da je za punu zaštitu prava deteta nužno preduzeti sve potrebne korake ka unapređenju saradnje i zajedničkog delovanja aktera iz sistema obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, pravosuđa i drugih oblasti čiji centar pažnje treba da bude dobrobit deteta“, naveo je Pavlović. 

On je ukazao da je i medijsko izveštavanje o deci često neprimereno i apelovao na predstavnike javnih institucija i medije da odgovorno izveštavaju javnost i tako zaštite prava deteta, „jer ništa nije važnije od toga“. 

Svetski dan deteta, 20. novembar, obeležava se na dan kada je, na Generalnoj skupštini UN 1989. godine, usvojena Konvencija o pravima deteta, jedinstveni i najšire prihvaćeni međunarodni dokument u kojem su na jednom mestu obuhvaćena sva dečja ljudska prava.