Saučešća povodom smrti patrijarha Irineja

Izvor: Fonet/AP

Državni zvaničnici, političari i javne ličnosti izrazili su saučešće povodom smrti patrijarh Irineja koji je, kako je saopštila Srpska pravoslavna crkva, preminuo jutros u 7.07 sati u vojnoj kovid bolnici "Karaburma" u Beogradu.

Kako je navedeno u saopštenju SPC, o svim detaljima u vezi sa sahranom javnost će biti uskoro obaveštena.

Vučić: Tih, dobar i miroljubiv čovek

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve telegram saučešća povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

„U ime građana Republike Srbije, kao i u svoje lično ime, izražavam iskreno saučešće povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja. Danas tuguje Srbija i celo srpstvo. Upokojio se naš patrijarh, tih i miran, dobar i miroljubiv čovek, naš odgovorni duhovni pastir. Umro je čovek kakvi bismo svi voleli da budemo i onakav kako nas naša vera uči da budemo“, naveo je Vučić.

On je ocenio da „samo veliki narodi mogu da daju velike ljude“.

„Veliki se rode i žive u svom narodu, nikad viši od njega i u svemu pokorni njegovom dobru i napretku. Veliki ljudi ne gospodare, oni služe. Njihov izbor nije bilo koja strana nego ceo narod. Oni su strpljivi na sumnje, smireni u napetosti i mirotvorni u svakoj podeli i razlici. Spori na reči i brzi u dobroti. I kada ih ne vidimo, znamo da su tu, osećamo snagu njihove pripadnosti svome rodu, otadžbini i svojoj veri“, navodi.

Vučić je istakao da je srpski narod imao velike patrijarhe i ljude, a da je patrijarh Irinej bio jedan od njih.

„Onakav kakvog je tražilo ovo vreme i kakvog je želeo naš narod. Zato je, nošen poštovanjem svoga naroda, i on bivao svakim danom sve veći, sve bliži i sve miliji svakom našem domaćinu, svakoj Srpkinji i Srbinu, ma gde živeli. Patrijarh Irinej je bio veliki čovek srpske crkve, pravoslavlja i našeg srpskog naroda“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da narod može da bude ponosan na takvog duhovnog pastira, kao što je on uvek bio ponosan na svoj narod i svoju Crkvu.

„Bog da mu dušu prosti i da njegovoj duši rajsko naselje“, navodi se u telegramu saučešća predsednika Vučića.

Brnabić: Simbol duhovnog jedinstva

Premijerka Ana Brnabić uputila je telegram saučešća Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Svetom arhijerejskom sinodu, saopšteno je iz Vlade Srbije.

„U ime Vlade Republike Srbije i svoje lično ime, upućujem izraze najdubljeg saučešća sveštenstvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja“, navela je premijerka u telegramu.

Ona je rekla da je patrijarh Irinej bio simbol duhovnog jedinstva i sloge srpskog naroda, koji je u najtežim trenucima uvek bio uz narod i vernike.

„Ostaće u našim mislima i srcu kao patrijarh duboke vere i veliki ispovednik pravoslavlja, veliki borac za državne i nacionalne interese i čuvar hrišćanske vere i tradicije“, kazala je Brnabić.

Dačić: U teškim vremenima bio glas razuma

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić istakao je da ga je duboko ožalostila vest o smrti patrijarha Irineja, kojeg je nazvao duhovnikom srpskog naroda koji je snagom svoje vere bio oslonac duhovnih vrednosti i uzvišenih ljudskih dela u izazovnim vremenima.

Patrijarh je u teškim vremenima bio glas razuma i pomirenja, simbol ljubavi, praštanja i hrišćanskog morala. Njegova smrt je gubitak, ne samo za srpski narod, već i za svetsko pravoslavlje, navodi se u saučešću Dačića.

Ostavio nam je u amanet da čuvamo i negujemo svetosavski duh našeg naroda i da ga branimo od budućih iskušenja, naveo je Dačić, koji je saučešće u ime Skupštine Srbije i svoje ime uputio sveštenstvu i svim vernicima Srpske pravoslavne crkve.

Saučešće je uputio i predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević.

SANU: Svojom mudrošću nudio utehu i razumevanje

U svim nedaćama kroz koje prolazimo, a ova godina je svojom tragikom nekako posebna u tim nedaćama, njegova savetost, naš patrijarh, svojom mudrošću je nudio utehu i razumevanje među ljudima, poručila je Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) u pismu Svetom Arhijerejskom Sinodu Srpske pravoslavne crkve.

U ovom izuzetno bolnom trenutku za svekoliki srpski narod, kakav predstavlja upokojenje duhovnog oca svih Srba u zemlji i rasejanju, patrijarha srpskog Irineja, molimo vas da primite izraze najdubljeg saučešća, navedeno je u pismu SANU.

Uz poruku da će lik patrijarha Irineja ostati „duboko urezan među svima nama“, SANU je podsetila da je prema njemu uvek gajila izrazito poštovanje, „prepoznajući u njegovoj ličnosti simboliku predstavljanja čitave Srpske pravoslavne crkve kao viševekovnog duhovnog zatočnika našeg naroda i istorijskog čuvara njegovih institucija“.

„Bila je privilegija i ohrabrenje nalaziti u blaženopočivšem patrijarhu pažljivog, mudrog i dobronamernog sagovornika“, ističe SANU. 

Vulin: Zauvek zaslužio zahvalno sećanje Srba

Povodom smrti poglavara Srpske pravoslavne crkve Irineja, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je najdublje saučešće sveštenstvu, monaštvu i verujućem narodu.

„Patrijarh Irinej je svojim trajanjem dokazao da među Srbima u najtežim vremenima žive najveći ljudi. Svojim životom nas je ujedinio i zauvek zaslužio zahvalno sećanje Srba. Narod je nepobitno i nepogrešivo odlučio, za patrijarha Irineja nema smrti“, napisao je Vulin u telegramu saučešća.

Maja Gojković: Patrijarh nas zadužio

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila je saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenim vernicima povodom smrti patrijarha Irineja.

Gojković je navela da je smrt Irineja duboko pogodila Srpsku pravoslavnu crkvu i čitav srpski narod.

„Patrijarh nas je zadužio njegovim neprestanim zalaganjem i stalnom brigom za dobrobit, potrebe i interese srpskog naroda“, napisala je Gojković.

Siniša Mali: Nenadoknadiv gubitak

Ministar finansija Siniša Mali uputio je saučešće Svetom sinodu, arhijerejima, monasima, sveštenicima i vernicima Srpske pravoslavne crkve povodom smrti njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

„Ovu vest sam primio sa najdubljim žaljenjem, jer smrt njegove svetosti predstavlja nenadoknadiv gubitak za ceo srpski narod. On je bio glas razuma i toliko neophodnog mira, posebno u teškim vremenima sa kojima se suočavamo. Za njega je ključ opstanka srpskog naroda bilo jedinstvo i verovao je u krajnju pobedu dobra, pobedu nad nedaćama. Verovao je u bolju Srbiju. Božja iskra kojom je zračio nikada neće biti zaboravljena“, naveo je Mali.

Ružić: Veliki duhovnik

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić uputio je Svetom Arhijerejskom Cinodu Srpske pravoslavne crkve, crkvenim velikodostojnicima i vernicima telegram saučešća povodom smrti Njegove Svetosti Patrijarha Irineja.

„Primite izraze mog najdubljeg saučešća povodom upokojenja Njegove Svetosti Patrijarha Irineja. Njegove Svetosti ćemo se sećati kao velikog duhovnika, dostojnog naslednika Svetog Save, velikog trudbenika na polju crkvene prosvete i kulture, obnovitelja hramova i manastira, posebno Hrama Svetog Save. Neumorno služeći Gospodu i rodu, zalagao se za očuvanje državnih i nacionalnih interesa i za jedinstvo pravoslavnih crkava. Na nama je da baštinimo duhovno nasleđe koje nam je ostavio“, naveo je Ružić.

Kisić Tepavčević: Ostali smo bez velikog čoveka

Povodom smrti patrijarha Irineja, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je saučešće Sinodu Srpske pravoslavne crkve i svim građanima pravoslavne veroispovesti.

Kisić Tepavčević je u telegramu saučešća istakla da su Srpska pravoslavna crkva, njeni vernici i svi građani Srbije ostali bez velikog čoveka, duhovnika i zaštitnika pravoslavlja.

„Sa žaljenjem sam primila vest o smrti Njegove svetosti patrijarha Irineja. Izražavam duboko saučešće Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu, vernicima i svim građanima Srbije“, navela je Kisić Tepavčević u telegramu saučešća.

Maja Popović: Neumorni pregalac

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je Sinodu Srpske Pravoslavne Crkve, vernicima i svim građanima Srbije saučešće povodom smrti patrijarha Irineja. Popović je istakla da je sa velikim bolom i žalošću primila vest o smrti njegove svetosti, koji je na tronu Srpske Pravoslavne Crkve služio Bogu i rodu, kao neumorni pregalac.

„Kao i Sveti Sava, u odlučujućim momentima je stajao uz svoju državu i narod, zalažući se za državne i nacionalne interese. Trudoljubivim naporima delao je na obnovi hramova, manastira i crkvenog života, posebno dajući doprinos završetku radova na Hramu Svetog Save“, istakla je Popović.

Ministarka Popović je naglasila da su pravoslavni vernici i Srpska Pravoslavna Crkva dobili još jednog velikog molitvenika i zastupnika pred Bogom.

„Izjavljujući vam saučešće, želim da njegovim svetim molitvama Bog blagoslovi našu otadžbinu i narod. Večnaja pamjat!“, napisala je Popović u telegramu saučešća.

Atanasković: Zaslužio trajno poštovanje

Ministarka privrede Anđelka Atanasković uputila je Svetom sinodu Srpske pravoslavne crkve, episkopima, sveštenstvu i vernicima telegram saučešća povodom smrti patrijarha Irineja.

„Upokojenjem njegove svetosti patrijarha Irineja, srpska crkva i njeni vernici izgubili su duhovnog vođu koji se svojim autoritetom, mudrošću i ljubavlju snažno borio za dobrobit srpskog naroda i crkve. Zaslužio je naše trajno poštovanje i sećanje“, navodi se u telegramu saučešća ministarke Atanasković.

Radojičić: Narod duboko pogođen

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić uputio je saučešće sinodu Srpske pravoslavne crkve i sveštenstvo povodom smrti patrijarha Irineja.

Pridružujem se svim pravoslavnim vernicima koji u ovom trenutku oplakuju našeg duhovnog vođu i pastira srpskog naroda. Ceo naš rod, gde god se nalazio širom sveta, duboko je pogođen zbog gubitka mudrog, blagog i odmerenog duhovnika, navodi se u izjavi Radojičića.

Petković: Srpski narod izgubio duhovnog oca

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je povodom smrti patrijarha SPC Irineja da je srpski narod izgubio duhovnog oca, ukazujući da je to tužan trenutak za pravoslavni svet i srpski narod, posebno za Srbe na Kosovu i Metohiji.

On je rekao da je patrijarh Irinej bio „čovek mira i razumevanja“ i da će ostati „večno upamćen i poštovan“.

„Decenija koju je patrijarh Irinej proveo u Pećkoj patrijaršiji, ostaće u pamćenju srpskog naroda“, rekao je Petković i dodao da život patrijarha Irineja treba da bude „nadahnuće“ svima, a posebno Srbima na Kosovu i Metohiji.

Krkobabić: Njegova briga trajni podstrek

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić uputio je saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i vernicima povodom smrti patrijarha SPC Irineja.

„U vremenu velikih promena, sveprisutnih deoba i sve češćih seoba, svojom sabornošću i razložnošću, patrijarh Irinej mudro je tražio i pronalazio put za očuvanje nacionalnog i duhovnog jedinstva srpskog naroda. Njegova briga za sela Srbije predstavlja trajni podstrek za delovanje pokoljenja“, naveo je ministar, a preneo njegov kabinet.

Dodik: Istinski pastir srpskog naroda

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik uputio je saučešće svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve, monaštvu, sveštenstvu i vernom narodu povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

Njegovim odlaskom naša ckva je izgubila velikog molitvenika i istinskog pastira svog naroda, a mi u Republici Srpskoj i velikog prijatelja, koji je sa nama delio dobro i zlo od kako je stupio na patrijaršijski tron, naveo je Dodik, prenosi RTRS.

Ostajemo večno zahvalni za svu ljubav, pažnju i blagoslove koje smo kao narod i Republika dobijali od patrijarha Irineja, naglasio je Dodik.

Cvijanović: Pokazivao put mira i pravde

Predsednica RS Željka Cvijanović je u navela da je sa „dubokim žaljenjem i tugom primila vest o upokojenju patrijarha Irineja“.

„Odlazak Njegove svetosti predstavlja ogroman gubitak i žalost za Srpsku pravoslavnu crkvu, srpski narod, ali i za celi hrišćanski svet“, navela je Cvijanović.

Dodala je da je patrijarh Irinej verujućem narodu i sveštenstvu i u teškim i izazovnim vremenima, pokazivao put mira, pravde i mudrosti.

Reis Kavazović u ime Islamske zajednice u BiH

Reis-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, povodom smrti patrijarha Irineja, uputio je danas pismo saučešća Srpskoj pravoslavnoj crkvi, prenose mediji u Sarajevu.

„U svoje ime i u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini upućujem vam izraze svoga saučešća“, navodi se u pismu poglavara Islamske zajednice u BiH.

Biskupi BiH: Smrt patrijarha Irineja nastupila u teškom periodu

Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine uputili su danas saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svim vernicima povodom smrti patrijarha Irineja, prenosi katolička agencija KTA.

„Posebno molimo za sve koje je Gospodin pozvao k sebi, a među njima posebno za njegovu svetost patrijarha Irineja koji mu je verno služio vodeći Srpsku pravoslavnu crkvu u vremenu brojnih izazova“, poručili su iz biskupi.

U telegramu saučešća iz Biskupske konferencije istakli su kako je smrt patrijarha Irineja nastupila u teškom periodu s kojim se svi vernici suočavaju.

„Gospodin je u svojoj božanskoj providnosti odlučio pozvati svoga slugu patrijarha Irineja u vremenu kada se vaša Pravoslavna, kao i Katolička crkva i svi vernici različitih religija, kao i sva stvorenja, zajedno muče, pogođeni pandemijom korona virusa. Molimo da mu nebeski Otac podari mesto među svojim svetima“, istaknuto je u telegramu saučešća Biskupske konferencije.

Telegram su potpisali nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, biskup Tomo Vukšić, Franjo Komarica biskup banjalučki, Marko Semren pomoćni biskup banjalučki, Petar Palić biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski.

Saučešće Mila Đukanovića

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je izraze saučešća Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i vernicima SPC povodom smrti patrijarha srpskog Irineja, prenose Vijesti.

„Sa žaljenjem sam primio vest o smrti Njegove Svetosti patrijarha srpskog Irineja. Upućujem izraze saučešća Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i vernicima SPC. Molim vas da moja saosećanja prenesete i njegovim najbližima“, naveo je Đukanović.

Krivokapić: Čvrsto držao kormilo Crkve

Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je da je sa tugom primio vest o smrti patrijarha srpskog Irineja i istakao da je patrijarh bio veliki čovek koji je u teškim vremenima čuvao Crkvu i čvrsto držao njeno kormilo.

„Odlikovali su ga mudrost, skromnost i posvećenost Bogu i ljudima. Večna pomen“, napisao je Krivokapić na tviteru.

Bečić: Posvetio život narodu i čovekoljublju

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić izjavio je da je smrt patrijarha srpskog Irineja, koji je celi svoj život posvetio služenju Bogu, narodu i humanoj ideji čovekoljublja, veliki gubitak za vernike i sve njegove poštovaoce.

On je na tviteru naveo da je uputio saučešće episkopima, monaštvu, sveštenstvu i verujućem narodu.

Šešelj: Ceo život se borio za nacionalne interese

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj uputio je saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi, povodom smrti patrijarha Irineja.

On je u saučešću naveo da se patrijarh Irinej ceo život borio za nacionalne interese srpskog naroda i njegovo jedinstvo.

„Uspomena na patrijarha neka bude podstrek za jedinstvo srpskog naroda u svim srpskim zemljama i za očuvanje srpskog nacionalnog bića na celoj teritoriji Srbije“, napisao je Šešelj.

Vuk Drašković: Ostvario svoju misiju

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković oprostio se od patrijarha srpskog Irineja koji je preminuo od posledica koronavirusa, navodeći da je ostvario svoju misiju i dovršio izgradnju Hrama Svetog Save.

„Patrijarh srpski Irinej preselio se u večno pamćenje i zahvalnost srpskog naroda kao tihi i neumorni neimar koji je dovršio izgradnju Hrama Svetog Save. Ostvario je svoju vrhovnu životnu želju i misiju“, naveo je Drašković, preneo je SPO.

Aleksandar Karađorđević: Veliki borac za Crkvu

Naš patrijarh Irinej ostaće upamćen kao veliki trudbenik i borac za Crkvu, krunu i naš narod i kao takav, zauvek će ostati u našim srcima, poručio je Aleksandar Karađorđević, koji dodaje da su on i njegova supruga sa velikom tugom primili vest da je poglavar Srpske pravoslavne crkve umro.

„Kao pravoslavni hrišćanin, bio sam duboko dirnut njegovom verom, njegovom ljubavlju prema svima i mudrim, očinskim savetima koje mi je davao“, navodi se u izjavi Karađorđevića.

Savez jevrejskih opština: Vaš bol je i naš

Glavni rabin Isak Asiel i Savez jevrejskih opština Srbije uputili su danas saučešće monaštvu, sveštenstvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve povodom smrti patrijarha Irineja.

„Vaš bol je i naš bol, vaš gubitak je i naš gubitak“, navedeno je u zajedničkom saopštenju rabina i Saveza jevrejskih opština Srbije.

U saučešću se dodaje da je patrijarh Irinej bio mudar, strpljiv i blag, uvek spreman da sasluša i posavetuje, pomiri i „ka dobru i ka Bogu usmeri“.

Ambasada SAD: Bio je nadahnuće poklonicima

Američka ambasada u Beogradu izjavila je u ime SAD saučešće povodom smrti patrijarha Srpske pravoslavne crkve, Irineja.

„U ime Sjedinjenih Američkih Država, izjavljujemo iskreno saučešće i duboko žaljenje zbog upokojenja patrijarha Irineja. Svojom predanošću veri, crkvi i njenim vernicima bio je nadahnuće nebrojenim poklonicima“, piše na Instagram profilu Ambasade.

Saučešće i francuskog ambasadora

Ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni uputio je danas u svoje i u ime države koju predstavlja saučešće povodom smrti patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja.

„Upućujem vam u moje ime i ime vlasti Republike Francuske najiskrenije saučešće kao i sveštenstvu i svim vernicima Srpske pravoslavne crkve“, napisao je Falkoni u pismu poslatom na ime mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma koji je privremeno na čelu SPC.

Falkoni je napisao da je imao čast da upozna patrijarha Irineja i nekoliko puta sa njim da razgovara i da deli tugu i bol sa Crkvom i srpskim narodom.

Krkobabić: Njegova briga za selo trajni podstrek delovanjima pokolenja

Krkobabić: MInistar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je saučešće SPC i vernicima povodom smrti patrijarha, navodeći da njegova briga za sela predstavlja trajni podstrek za delovanje pokolenja.

 „U vremenu velikih promena, sveprisutnih deoba i sve češćih seoba, svojom sabornošću i razložnošću, patrijarh Irinej mudro je tražio i pronalazio put za očuvanje nacionalnog i duhovnog jedinstva srpskog naroda. Njegova briga za sela Srbije predstavlja trajni podstrek za delovanje pokolenja“, naveo je ministar a preneo njegov kabinet.

Muftija Jusufspahić: Naši razgovori su uvek bili iskreni 

Božiji smo i Njemu se vraćamo, naši razgovori su uvek bili iskreni sa željom da se posle njih uvek bolje osećamo, poručio je muftija beogradski Mustafa Jusufspahić u izjavi saučešća povodom smrti patrijarha Irineja.

Jusufspahić je uputio saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Sinodu, episkopima, sveštenstvu i svim sledbenicima SPC, a na svom Tviter nalogu objavio je i zajedničku fotografiju sa patrijarhom Irinejem.

Saučešće političkih partija i pokreta

Stranka slobode i pravde je izrazila saučešće Sinodu i Saboru Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima povodom smrti patrijarha srpskog gospodina Irineja.

Povodom upokojenja u Hristu Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja, Narodna stranka izražava iskreno saučešće sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu Srpske pravoslavne crkve.

Blaženopočivši Patrijarh Irinej se na čelu naše Crkve požrtvovano borio u bremenitom periodu za naš narod i državu.U vremenu teških iskušenja, jedinstvo u iskrenosti, otvorenosti i poverenju, ono što se u crkvenom predanju zove sabornost, treba da bude naše najjače oružje.Neka je večan spomen patrijarhu Irineju, i neka mu Bog podari rajsko naselje, navedeno je u saopštenju Narodne stranke.

I Pokret Dveri, Demokratska stranka Srbije, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac i lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić uputili su saučešća povodom smrti Irineja.

Pokret Dveri podsetio je da je patrijarh treći srpski crkveni velikodostojnik koji je preminuo od posledica nove zarazne bolesti u ovoj godini, posle smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i episkopa valjevskog Milutina.

„Posebno ističemo njegovu neodstupnu i nepopustljivu borbu za Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije. Kao amanet našim i budućim generacijama ostaće više puta ponovljene njegove reči da „ono što je silom oteto može silom biti i vraćeno“, naglasile su Dveri.

Zoran Lutovac (DS) je na tviteru uputio saučešće pravoslavnim vernicima i SPC povodom smrti patrijarha, kao i Tadić, koji je uz fotografiju patrijarha napisao. „Nek je večna slava patrijarhu srpskom“.

Demokratska stranka Srbije (DSS) ocenila je da je odlazak patrijarha Irineja udarac ne samo za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) već i za ceo srpski narod.

„Naša SPC, crkva koja je za srpski narod, ma gde se nalazio, mnogo više od verske organizacije, crkva koja nas je tešila i vodila, koja nas je okupljala kroz istoriju i onda kada nismo imali državu, i u beznadna vremena, ostala je bez prvog medju svojim arhijerejima“, navedeno je u saopštenju.