Baščarević: Zaraženo 45 zdravstvenih radnika Instituta Banjica

Vesti 19. nov 202010:02 > 10:08
N1

Direktor Instituta Banjica Zoran Baščarević izjavio je danas da je u prethodnom talasu koronavirusa tokom leta bilo 30 zaraženih radnika Instituta, a da ih sada 45.

To se, rekao je za Radio televiziju Srbije (RTS), strašno odražava na intenzitet rada, s obzirom na to da taj institut nije u kovid sistemu, već u redovnom radu.

Kako je Baščarević naveo, posebno je teško zbog anesteziologa, jer od 18 njih raspolažu sa samo devetoro. Institut je dva puta do sada bio o kovid režimu, a Baščarević se nada da u ovom talasu neće biti potrebe.

POVEZANE VESTI

„Oko 500 traumatizovanih pacijenata nedeljno se pregleda, od toga 50 se primi, 30 operiše. Svakog dana 8-9 operativnih programa… To će mnogo nedostajati ako Banjica bude primorana da uđe u kovid sistem. Nadamo se da će sistem izdržati još ovih par nedelja, a mi ćemo nastaviti da radimo ono što radimo svaki dan“, naveo je direktor Banjice.

Prema njegovim rečima, ova godina je mnogo drugačija od 2019.

„U proseku smo radili nešto više od 1.000 operacija mesečno, ukupno oko 13.000, sada još nemamo 4.000, a sada je gotovo kraj 11. meseca. Zbrinjavamo sve pacijente koji su teški maligni pacijenti i to smo uspeli nekako da postignemo i dovedemo u redovno stanje“, rekao je Baščarević, navedeno je na sajtu RTS.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.