Živanović: Obustaviti nastavu u piku epidemije, zaštititi decu i nastavnike

Vesti 18. nov 202012:51 > 13:04
N1

Sindikati prosvetnih radnika saopštili su da se podaci, koje je premijerka Srbije Ana Brnabić pre dva dana saopštila o broju zaraženih učenika, ne poklapaju sa podacima koje oni dobijaju sa terena i istakli da treba obustaviti nastavu kako bi se sačuvalo zdravlje zaposlenih i dece. Tomislav Živanović iz sindikata "Nezavisnost" kaže za N1 da ima više i obolele dece i nastavnika.

Premijerka je izjavila da je u osnovnim školama 39 pozitivnih učenika, a u srednjim 52, od kojih su 22 u Beogradu.

„Prema našim podacima iz većine škola gde su naši sindikati, a to je između 60 i 70 posto škola, procena je da prosečno u svakoj školi ima po jedno dete koje je zaraženo ili inficirano“, kazao je Živanović u emisiji N1 Studio Live.

POVEZANE VESTI

Navodi da su podaci koje je iznela premijerka „stari“ desetak dana i da je taj broj danas veći.

Živanović kaže da postoji problem, jer se deca ne šalju u kovid ambulantu, već „odu kući, tamo provedu nekoliko dana, a onda se vrate u školu“.

„Niko ne ide u samoizolaciju. Premijerka pomene decu, a ne pomene zaposlene“, kaže Živanović.

Kaže i da zaposleni i članovi sindikata „Nezavisnost“ nisu za to da se nastava izvodi onlajn.

„Oni su više za to da se napravi raspust dok je ovaj pik, a onda da se nastavi s nastavom u školama“, naglašava Živanović i precizira da bi taj raspust mogao da traje dve nedelje.

Dodao je da je taj zahtev predat nadležnim institucijama.

„Očekujemo da u skladu sa situacijom preduzmu određene mere. Ne moraju da poslušaju nas, ali neka sagledaju situaciju i neka obezbede bezbedne uslove za rad“, kazao je Živanović.