Nenad Rikalo imenovan za v.d. pomoćnika direktora Kancelarije za KiM

Vesti 18. nov. 202012:03 > 12:11
Podeli:
Izvor: N1

Nekadašnji ministar u kosovskoj vladi i sadašnji član kosovske Centralne izborne komisije, Nenad Rikalo, imenovan je, odlukom Vlade Republike Srbije, za vršioca dužnosti pomoćnika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kako prenosi Kossev, odluku o imenovanju donela je vlada na sednici 12. novembra, a Rikalo će ovu funkciju vršiti u sektoru za podršku privredi, poljoprivredi i ruralnom razvoju. Na ovom mestu, Rikalo će odmeniti Zorana Bojovića, koji je na istoj sednici razrešen dužnosti.

Rikalo od marta meseca prošle godine radi u Ministarstvu poljoprivrede Srbije, kao državni sekretar. Nepunih mesec dana pre preuzimanja funkcije u srpskom ministarstvu poljoprivrede, Rikalo je bio na čelu kosovskog ministarstva poljoprivrede.

Početkom februara prošle godine, tadašnji kosovski premijer Ramuš Haradinaj smenio ga je sa ministarskog mesta, a krajem decembra 2018. godine, kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv njega za krivično delo „zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“.

Rikalo je na suđenju u martu, kako je tada prenela prištinska Koha, negirao da je kriv. Uprkos tome što je protiv Rikala bila podignuta optužnica, on je početkom godine ispred Srpske liste ponovo izabran za člana kosovske Centralne izborne komisije.

Pre svih ovih funkcija, Nenad Rikalo je imenovan za člana CIK u Prištini, odakle je i prešao na ministarsko mesto u Prištini.

Istog dana, Vlada je napravila još jednu kadrovsku izmenu u Kancelariji za KiM, na mesto Slađane Marković Stojanović koja je vršila dužnost pomoćnice direktora za sektor za povratak, socijalna pitanja i ljudska prava, imenovala Svetlanu Miladinov.