Petković: Nasrtaj grupe Albanaca na Srbina u Kišnici da se shvati kao alarm

Vesti 17. nov 202022:38 > 22:43
Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je ocenio da je napad na Srbina Zorana Trajkovića u Kišnici potvrda da bilbordi sa amblemom UČK nisu nikakav umetnički performans ili izraz pijeteta prema nekome, već ogoljeni poziv na nasilje.

POVEZANE VESTI

 „Fizički nasrtaj grupe Albanaca na Zorana Trajkovića flašama i kamenicama dogodio se nedaleko od bilborda kojim se slave zločinstva UČK, i očekujem da od strane međunarodnih predstavnika u našoj južnoj pokrajini bude shvaćen kao alarm za hitno reagovanje“, kaže se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Zorana Trajkovića posetio je u utorak uveče predsednik opštine Gračanica Srđan Popović. U trenutku kada se ispred kuće Trajkovića okupila grupa opštinskih službenika sa novinarima i kamermanima, iz dela Kišnice naseljenog Albancima čulo se uzvikivanje „UČK“, prenosi RTS.

U saopštenju Kancelarije za KiM se kaže da je u ovim danima, kada su u delu albanske populacije na Kosovu emocije povišene zbog podizanja optužnice protiv nekadašnjih komandanata OVK, neophodno osigurati pojačano međunarodno bezbednosno prisustvo u srpskim sredinama južno od Ibra i stati na put javnoj popularizaciji zločina.

„Postupci za ratne zločine moraju se vodi bez pritiska javnosti u cilju prejudiciranja presuda i to je preduslov napretka u procesu medjunacionalnog pomirenja“, zaključuje se u saopštenju Petkovića.

Samo nekoliko dana nakon što su Hašim Tači, Kadri Veselji i ostali iz lanca komandovanja uhapšeni zbog ubistva stotinu Srba i prebačeni u Hag, grupa kosovskih umetnika i intelektualaca, pokrenula je kampanju „Sloboda ima ime – UČK“, koja dominira na bilbordima širom Kosova, na društvenim mrežama i TV stanicama. Tokom prethodnog vikenda, jedan od ovih bilborda na magistralnom putu u Gračanici dospeo je u žižu javnosti zbog negodovanja srpske zajednice koja ga doživljava kao provokaciju.