Arsić: Nije dobro da samo jedna zajednica u Bujanovcu formira vlast

Vesti 17. nov. 202022:01 > 22:02
Podeli:
Izvor: N1

Doskorašni zamenik predsednika opštine i odbornik u Skupštini opštine Bujanovac Stojanča Arsić rekao je FoNetu da se ranije govorilo da je toj opštini potreban ekonomski oporavak, ali da je sada očigledno da joj je potrebna i politička stabilnost.

„Ranije smo govorili da nam je potreban samo ekonomski deo, ali sada vidimo da za političku stabilnost ne može nikako da se kaže da je dobra ako u jednoj opštini sa tri zajednice jedna formira vlast, a svi ostali idu u opoziciju“, rekao je Arsić.

On je posle jučerašnje sednice Skupštine opštine Bujanovac, na kojoj su albanski odbornici smenili pre isteka mandata jedinih dvoje direktora iz srpske zajednice, konsatovao da „kako je počelo, tako se i završava“.

„Krenulo je formiranjem jednonacionalne vlasti, mislili smo da će vremenom nešto da se promeni, ali se ništa ne menja“, kaže Arsić koji objašnjava da je na tu smenu uticala samo nacionalna pripadnost direktora.

„Ti direktori će sigurno pravdu potražiti na sudu i sigurno će dobiti, jer ne postoji nijedan valjani razlog za smenu. Pitanje je da li će neko odgovarati za nanenu štetu i ko će da plaća presudu“, upozorava Arsić.

Prema njegovime rečima, stanje u Bujanovcu je sada kao pre 15 godina kada su bile trzavice oko formiranja multietničke vlasti, a od oktobra 2010. multietnička vlast je funkcionisala u punom obimu i kapacitetu i bili su zaštićeni interesi sve tri etničke zajednice koje žive na teritoriji opštine Bujanovac.

„Sada ne znam kako će funkcionisati novoformirani saveti i komisije, kako će funkcionisati Savet za međunacionalne odnose ako u njemu nema Srba ili Roma, to je praktično Savet za međupartijske odnose“, kaže Arsić.

Na pitanje FoNeta kako gleda na to što se iz Beograda niko ne oglašava povodom događaja u Bujanovcu, čak ni Koordinaciono telo za opštine Bujanovca, Preševo i Medveđu, Arsić kaže da je „ranije dosta razmišljao šta stoji iza svega toga i da li postoji neki scenario na relaciji Beogard-Tirana, a sada više nikome ništa nije jasno i situacija je takva da je sramota da gledaš i skupštinu u Beogradu“.

„Razvija se politička nestabilnost, najavljuje se brzo rešavanje pitanja Kosova dogovorom između Prištine i Beograda, a niko ne zna koji je dogovor, da li će doći do nekih razgraničenja ili razmena teritorija, tako da puno stvari visi u vazduhu i ljudi su stvarno zabrinuti“, kaže Arsić.

Sa druge strane, dodaje, i Albanci kažu da su u nezgodnoj poziciji i da nemaju kome da se požale jer su sve albanske stranke u vlasti i nema ko da ih kontroliše.

Arsić smatra i da je odluka o Bujanovcu „doneta negde sa strane“. „Ovo što se dešava u Bujanovcu nije njihova odluka već je doneta negde na strani, a oni su samo izvršitelji. Sigurno da su i oni svesni da to nije u redu i da takvo stanje ne može da funkcioniše“, kaže on.

Na pitanje da prokomentariše veliku količinu oružja i opreme, koja je pronađena u selu Končulj, Arsić kaže da „na teritoriji Bujanovca i Preševa sigurno da ima dosta oružja“.

U Bujanovcu se vlast formirale samo albanske stranke koje imaju odbornike u Skupštini opštine, dok su odbornici dve srpske i dve romske liste u opoziciji.