NVO pisale Dunavskoj komisiji i ambasadama zbog "Novog Sada na vodi"

Vesti 17. nov 202018:28 > 18:35
Podeli:
Izvor: N1

Deset novosadskih nevladinih organizacija pisalo je Dunavskoj komisiji u Budimpešti, Dunavskom birou u Ulmu i ambasadama podunavskih zemalja u Beogradu, izražavajući zabrinutost zbog mogućih štetnih posledica građevinskog projekta poznatog pod imenom "Novi Sad na vodi".

POVEZANE VESTI

Nevladine organizacije su u pismu ukazale da ono što predviđa ovaj projekat, pomeranje nasipa za odbranu od poplava u dubinu Dunava za 500 metara i izgradnju predimenzioniranog stambeno-poslovnog kompleksa na prostoru današnjeg rukavca, može da ugrozi ukupnu bezbednost Novog Sada i okoline, odnosno značajno poveća opasnost od katastrofalnih poplava.

„Treba reći da gradska uprava Novog Sada ne odustaje od namere da izgradi predimenzionirani stambeno-poslovni kompleks, iako su stručnjaci za hidrologiju dali negativno mišljenje na ovaj projekat, upravo ističući da prilikom njegove realizacije, a i posle nje postoji velika opasnost od nekontrolisanog izlivanja reke“, navedeno je u pismu novosadskih NVO.

U pismu se podseća da je Novi Sad 1965. godine bio žrtva velikih poplava, koje su nanele ogromnu štetu gradu i okolnim mestima, da su nastradale pre svega oranice i kuće, ali da je bilo i ljudskih žrtava.

Organizacije strahuju da bi se tako nešto moglo ponoviti.

One su ukazale da ovaj projekat negativno utiče i na biodiverzitet ovog područja, a njime se potencijalno ometa i dosadašnji plovni put Dunava.

„U delu Dunava, na kojem se planira gradnja stambeno-poslovnog kompleksa, postoje staništa zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta, od kojih izdvajamo ptice. Na nasipu postoji pešačko-biciklistička staza koja služi za rekreaciju. Ova biciklistička staza koja postoji na celom nasipu uz Dunav čim se uđe u Republiku Srbiju spada u evropsku mrežu biciklističkih staza EuroVelo 6“, rečeno je u pismu.

Novosadske nevladine organizacije su u pismu navele da su građani Novog Sada pokrenuli čitav niz aktivnosti kojim su iskazali protivljenje projektu „Novi Sad na vodi“, od upoznavanja javnosti sa štetnošću projekta, do potpisivanja peticije kojom se suprotstavljaju „štetnim namerama vlasti“.

„Uprava grada je na ove inicijative odgovorila ćutanjem, ili difamacijom aktivista, ali namere su ostale i planovi se pripremaju netransparentno, zajedno sa potencijalnim investitorima, što navodi na razmišljanje da je reč o koruptivnom poslu”, navedeno je u pismu.

Organizacije su ukazale da je cilj obraćanja da upoznaju sve relevantne faktore o opasnostima koji projekat „Novi Sad na vodi“ nosi, jer su „svesne da je Dunav evropsko dobro i vrednost koja pripada svima nama“.

Pismo su potpisali Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“, Zelena mreža Vojvodine, Pokret Novi optimizam, Centar za interkulturnu komunikaciju, Savez antifašista Vojvodine, Grupa za konceptualnu politiku, Centar za regionalizam, Vojvođanska politikološka asocijacija, Most solidarnosti i Centar za održive zajednice.

Projekat, koji se kolokvijalno naziva „Novi Sad na vodi“, podrazumeva izgradnju ogromnog stambeno-poslovnog kompleksa na obali Dunava, na potezu Šodroš-Brodogradilište-Ribarsko ostrvo-Кamenička ada.

U toj oblasti planirana je izgradnja velikog broja objekata, od kojih će neki imati i 20 spratova.