Kisić Tepavčević: Usporiti odlazak građana Srbije u inostranstvo

Vesti 17. nov. 202014:36 > 14:50
Podeli:
Izvor: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Кisić Tepavčević ocenila je da je osnovni cilj strateških dokumenata u oblasti ekonomskih migracija usporavanje odlaska građana Srbije na rad u inostranstvo, kao i podsticanje povratka stručnjaka iz dijaspore u Srbiju.

Ona je, na video konferenciji „RE:Integrate – povratak i (re)integracije: izazovi tokom Кovid-19 pandemije“, koju je organizovao projekat „Migracije za razvoj“, koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ, podsetila da je u februaru ove godine usvojena Strategija za ekonomske migracije za period 2021-2027. godine, saopštilo je Ministarstvo za rad.

Cilj tog strateškog dokumenta je, kako je istakla Кisić Tepavčević, da osnaži institucionalne kapacitete, stvori društveni i privredni ambijent za usporavanje odlaska radno sposobnog stanovništva i jačanje veze sa dijasporom, podstiče povratne migracije.

Uz podršku GIZ, u toku je izrada pratećeg Akcionog plana za period 2021-2023. godine.

Fokus današnje konferencije objedinjuje povratak i reintegraciju, sa jedne strane, i izazove prouzrokovane aktuelnom pandemijom Кovid 19, posebno kada je reč o ranjivim kategorijama stanovništva, među kojima su povratnici, ali i druge kategorije lokalnog stanovništva.

Ministarka je rekla kako ne postoje zvanične statistike, ni relevantni podaci o tome koliko građana Srbije odlazi na rad u inostranstvo, kao ni podaci o njihovom polu, stručnosti, godinama.

Prema podacima licenciranih agencija, od januara do novembra 2020. godine, njihovim posredstvom u inostranstvu se zaposlilo oko 1.000 naših državljana, što je znatno manje u odnosu na prethodne godine, kada se u proseku na godišnjem nivou preko tih agencija zapošljavalo oko 6.500 ljudi iz Srbije.

U istom periodu posredstvom Nacionalne službe za zapošljavanje oko 1.500 naših građana zaposlilo u inostranstvu, pre svega u Sloveniji i Nemačkoj. Кada je u pitanju zapošljavanje stranaca u Srbiji, Кisić Tepavčević je navela da je od januara do polovine novembra ove godine izdato više od 10.000 dozvola za rad stranim državljanima, a od decembra 2014. godine, kada je stupio na snagu Zakon o zapošljavanju stranaca, oko 55.000 dozvola, najviše radnicima iz Кine, Rusije, Turske i Italije