Majić i Jovanović: Vučićeve izjave efektivno dezavuišu pravosuđe

Vesti 16. nov 202020:36 > 20:38
Podeli:
Izvor: N1

Izjave poput one predsednika Srbije da "mi znamo ko je ubio čoveka u Belvilu" efektivno dezavuišu i negiraju smisao postojanja pravosuđa, koje nam je potrebno da ne bismo bili kriminalizovano društvo, poručili su na večerašnjoj tribini sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić i profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Miodrag Jovanović.

Tribina Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS) nazvana je „Zašto nam je uopšte potrebno pravosuđe“ zbog toga što se čini da to pitanje sve češće postavlja šira javnost, odnosno građani neupućeni u pravna pitanja, ocenili su Majić i Jovanović u izjavama za FoNet.

„Pravosuđe nam je potrebno da bismo bili uređeno, a ne kriminalizovano, permanentno siromašno društvo, i da bismo konflikte rešavali tamo gde im je mesto, a ne u medijima, na ulicama, likvidacijama…“, rekao je Majić.

Predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović nedavno je u intervjuu za KRIK ocenio da „nemamo suđenja za visoku korupciju“, da bi potom u razgovoru za Večernje novosti Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac poručila da je ta institucija na meti negativne kampanje i da se omalovažava njen rad. Na pitanje kako vidi ulogu pravosuđa u kontekstu poruka koje su poslate u ta dva intervjua, Majić odgovara da veruje da je istina između te dve tvrdnje.

POVEZANE VESTI

„Ona se najpre meri poverenjem građana, a oni, opravdano, nemaju poverenje u pravosuđe jer većina vidi ono što je očigledno – da za brojne afere koje se dotiču najviših predstavnika vlasti mi nemamo nikakav odgovor, čak ni u smislu nekakvih pokretanja istraga, procesuiranja što bi dalo odgovor da je to tačno ili nije“, kaže Majić.

Ističe, međutim, da ne bi trebalo tvrditi ni da je na strani sudstva sve kako valja.

„Tu su pritisci koji predugo traju, na koje sudstvo, prema mom uverenju, predugo nema adekvatan odgovor, ono ćuti, ne suprotostavlja se, ne izgrađuje se kao posebna grana vlasti već nastavlja neku vrstu bivstvovanja u arhaičnoj ideji jedinstva vlasti, gde je pravosuđe deo državnog aparata koji je tu da štiti državu, a ne pojedinca i njegova prava“, kaže Majić.

Miodrag Jovanović, međutim, podseća da je u subotu na prvoj strani Politike objavljena izjava predsednika Srbije, koji je poručio da „mi znamo ko je ubio čoveka u Belvilu“.

Jovanović pita ko smo to „mi“ i zašto je bitno da neki „mi“, osim policije i tužilaštva, izgovaramo takvu rečenicu.

„U javnom diskursu svakodnevno srećete takve izjave najviših državnih zvaničnika, koji efektivno dezavuišu i negiraju smisao postojanja pravosudnih institucija – zato je i naziv naše tribine provokacija“, objašnjava Jovanović.

Prema njegovom mišljenju, intervjui dvoje visokih pravosudnih funkcionera daju uvid u svojevrsnu partiju ping-ponga, tokom koje se prebacuje odgovornost unutar iste grane vlasti.

Smatra da je ključna tačka uvid da ne postoji kontrola tužilaštva nad policijom, koja bi trebalo da radi po nalozima tužilaštva i da onda tužilaštvo ima slučejeve koje može sa dovoljno dokaza da procesurira pred sudovima.

„Da je tako, ne bi bilo ništa od izjava koje smo čitali, od one Stepanovića da nema slučajeva visoke korupcije do onog tužiteljke ‘ali mi se trudimo, mi radimo’ – to je neka vrsta začaranog kruga za koji kao da ne znamo gde treba da se prekine da bi sistem funkcionisao kako treba“, naglašava Jovanović.

On smatra da je način da se „začarani krug“ prekine ono što CEPRIS radi – da građane podseti da je pravosuđe ustavnom predviđeno kao grana vlasti.

„Pravosuđe je vlast, a niko nema percepciju pravosuđa kao vlasti, već ga građani doživljavaju kao nekakve organe koji funkcionišu onako kako im neko drugi kaže, i to je ono što mi pokušavamo da promenimo“, poručio je Jovanović.