Radovi na spomeniku Nemanji i dalje traju, cena i kupac još "pod oznakom tajno"

Vesti 16. nov 202018:12 > 19:23
N1

Na beogradskom Savskom trgu, pre nekoliko dana, postavljen je spomenik Stefanu Nemanji. Međutim, iako su gradski čelnici više puta pomerali rokove završetka, a kao poslednji pominjali sredinu novembra, radovi još uvek traju. A traje i insistiranje pojedinih medija da se objavi cena spomenika. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić za N1 tvrdi da Grad Beograd nije platio izradu spomenika.

Da bi bio postavljen u Beogradu, spomenik Stefanu Nemanji završen je u Rusiji, jer je izbor onih koji su ga naručivali, ipak, pao na ruskog vajara. Novac se nije štedeo, pa ga umesto radnika iz Srbije, postavljaju Rusi. Međutim, građani se pitaju iz koje kase je to sve plaćeno?

„Trebalo bi da se zna sve šta se troši, kuda se troši i koliko košta, to nije ništa sporno, u normalnoj državi to je normalno“.

„Nisam ni razmišljala o tome, prosto sam inpresionirana ovako nekim velikim ovde“.

„Za mnogo toga je u pitanju novac građana i ovo ovde je u pitanju novac građana, znači sve to treba da se zna koliko košta“.

A koliko spomenik Stefanu Nemanji košta – gradski vrh ne otkriva mesecima. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić ne precizira ni kada bi takvi detalji mogli da budu poznati javnosti.

„Grad Beograd nije platio izradu spomenika i kada sve bude završeno, Vlada Srbije će objaviti i cenu, tako da ja nisam adresa za to, ja se bavim time da spomenik bude postavljen i da Trg bude urađen“, kaže Vesić.

POVEZANE VESTI

Da li će na informaciju o tome koliko košta spomenik, građani sačekati još koji mesec, ili, možda, godinu? Jer dokument o javnoj nabavci, do kog su došli novinari nedeljnika NIN, pokazuje da je Vlada Srbije donela odluku da se do 2023. ne otkrije koliko je novca iz džepova građana uloženo u radove.

Stručnjaci kažu da je takav potez predstavnika države nedopustiv, jer krši mnoge zakone.

„Svakako tajnost podataka o ceni ovog spomenika ili bilo čega drugog što se izvodi javnim novcem je uvek problematična i veliko je pitanje da li uopšte postoji bilo kakav pravni osnov da se te informacije sakriju“, naglašava Nemanja Nenadić iz  Transparentnosti Srbija.

„U našem Zakonu o budžetskom sistemu izričito je naglašeno da su raspolaganja javnim novcem transparentna, jer to je pravo javnosti i da – samo izuzetno, kad to opravdavaju razlozi odbrane, nacionalne bezbednosti ili pozicija Srbije u međunarodnim odnosima – neki od tih podataka mogu da se uskrate… Stavljati u taj kontekst cenu spomenika je tragikomično“, ističe pravnik Rodoljub Šabić, bivši poverenik za informacije od javnog značaja.

Profesor Filozofskog fakulteta Nenad Makuljević kaže i da je od samog početka bilo mnogo problematike oko radova na Savskom trgu. Stručna javnost je, podseća, mesecima kritikovala izgled, ikonografiju, dimenzije i stilsko rešenje spomenika. Uprkos tome, gradska uprava je, kako kaže, odlučila da izuzme savete domaćih stručnjaka.

„Dolazi se do potpuno drugačijih zaključaka da je u stvari „Beograd na vodi“ ovde glavni i sve mi se više čini, čitajući različite vesti, dobijajući parcijalne informacije kojima mi uopšte ne znamo ni ko je tu ko, ni koliko to košta, ni šta je šta, da mi u stvari sve više i više, i sve duže i duže, živimo ne u Beogradu, nego u ‘Beogradu na vodi'“, navodi Nenad Makuljević, profesor Filozofskog fakulteta.

Spomenik velikom županu visok je 23 metra i najviši je u regionu. Težak je 68 tona i prikazuje Stefana Nemanju sa mačem u desnoj i Hilandarskom poveljom u levoj ruci. Delo je vajara Aleksandara Rukavišnjikova.