Hoti: Integracija tržišta prvi korak ka političkoj saglasnosti na Balkanu

Vesti 16. nov 202017:44 > 17:51
Armend NIMANI / AFP

Premijer Kosova Avdulah Hoti ocenio je u Beču da je integracija tržišta prvi korak ka političkoj saglasnosti u regionu, koja će poboljšati perspektive ulaska u EU.

Na Ekonomskom forumu u Beču, Hoti je rekao da je uprkos pandemiji kovid-19 Kosovo nastavilo da sprovodi konkretne obaveze iz evropske agende, sa posebnim naglaskom na zajedničko tržište zemalja Zapadnog Balkana, saopšteno je iz vlade.

POVEZANE VESTI

Hoti je naglasio da čvrsto veruje da je, nakon obaveza na Samitu u Sofiji prošle nedelje, integracija tržišta prvi korak ka političkoj saglasnosti u regionu i dodao da je privredna i socijalna održivost ključna za dugoročni razvoj i integraciju regiona u EU.

Prema njemu Kosovo je odlučno da promoviše stabilne privredne i političke odnose i očekuje konstruktivan pristup svih strana, posebno Srbije i Bosne i Hercegovine.

„Multilateralna saradnja poput zajedničkog regionalnog tržišta promoviše i poboljšava bezbednost u regionu, političku stabilnost i privrednu saradnju“, kazao je on.

Hoti je naglasio da Kosovo očekuje da će integracija Zapadnog Balkana poboljšati perspektivu ka proširenju EU, i podvukao da multilateralna privredna saradnja zahteva zajedničke obaveze za zajedničko tržište, kreativne ideje i zajedničke privredne projekte.

Na Ekonomskom forumu u Beču razgovaralo se o potrebi za novom mobilizacijom u digitalnom svetu, izazovima i mogućnostima za privredu regiona.