Drugi rat s mafijom, a ishod prvog se ne zna, u međuvremenu ojačale nove ekipe

Vesti 15. nov. 202018:18 > 18:19
Podeli:
Printscreen

Srbija ratuje s mafijom 27. dan. Objava rata kriminalcima stigla je lično od predsednika države Aleksandra Vučića. Za to vreme u Beogradu su se dogodila tri kriminalna ubistva i jedan pokušaj ubistva. Osumnjičeni za ubistva su u bekstvu, a najmanje dve otmice o kojima se spekuliše u javnosti su pod velom tajne. Javnost nikada nije saznala ni kada je završen i sa kojim ishodom rat protiv mafije objavljen pre četiri godine.

Srbija je ušla u novi rat s mafijom, a da se još nije saznalo ni ko je pobedio u prethodnom. Naime, ratovanje sa narko klanovima, u jesen 2016. godine, pompezno je najavio nekadašnji ministar policije Nebojša Stefanović. Bilo je to nekoliko sati posle ubistva jednog od vođa navijača Partizana Aleksandra Stankovića iz Beograda, koji se povezivao sa crnogorskim kavačkim klanom.

POVEZANE VESTI

„Objavljujemo rat ovoj vrsti mafije i ovaj rat ulazimo bez zadrške i rezerve, biće to teška borba“, govorio je svojevremeno na mestu ministra unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

I u momentu kada je policija počela da ratuje s mafijom, mafija je već godinu i po ratovala međusobno. Tokom petogodišnjih obračuna škaljarskog i kavačkog klana, koji se pretežno odvijao u Srbiji i Crnoj Gori, ali i širom Evrope, ubijeno je oko 50 ljudi. O konkretnim rezultatima iz prošlog rata republička tužiteljka Zagorka Dolovac se ne oglašava, ali govori o tom sa kim će se tužilaštvo obračunavati u novom ratu.

„Predstoji nam i jačanje borbe protiv organizovanih kriminalnih grupa i tzv. kriminalnih klanova, posebno onih iz inostranstva koji su prisutni kod nas“, navela je Dolovac.

U jednom od retkih intervjua Dolovac ne kaže šta se dešava sa domaćim kriminalnim grupama, niti kako će se boriti protiv njih.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović ocenjuje, da bi rat protiv mafije uspeo neophodni su nezavisno sudstvo, nezavisno tužilaštvo i policija podređena takvom tužilaštvu. „U protivnom ako imate zavisno sudstvo od partija, od države, onda se taj rat svede na borbu protiv tuđeg, a ne svog kriminala“, kaže Radovanović.

Bilo je očekivano da u završnici rata između škaljaraca i kavčana neki od iskusnih kriminalaca formiraju nove narko-ekipe, i to upravo u Beogradu, smatra novinarka Tamara Marković Subota.

„Ono što je interesantno jeste da su ta oba beogradska klana iskoristila taj period od poslednjih godinu dana – kada su škaljarci i kavčani ostali bez ključnih igrača – iskoristili su to za jačanje svog klana, za jačanje poslova. To za posledicu ima nekoliko ubistava, nestanke, i to nije borba nije samo za ulično narko-tržište Beograda već i za švercerske ture iz Južne Amerike“, kaže Marković Subota.

Novoizabrani ministar policije Aleksandar Vulin, koji je pre neki dan, kada se u Beogradu desilo još jedno ubistvo u nizu, rekao da su građani potpuno bezbedni, u intervjuu za list Politika kaže da ima čast da operativno vodi rat sa mafijom.

„Rat mafiji je objavljen i vodiće se do kraja ili našeg ili njihovog. Predsednik Vučić ne govori uzalud da je počeo rat i kada on kaže to – rat je počeo. On je svoju glavu odavno prežalio i njegova porodica trpi više nego što možete da razumete“, naveo je Vulin.

Osim što je Vučić u oktobru najavio mafiji da će država s njom ratovati, pre nekoliko dana najavio je i da će se obračunati sa kontaktima kriminalaca iz državnih struktura.