I vladika Maksim "bez blagoslova", Kubat kaže – sistematski progon kritičara

Vesti 15. nov 202017:50 > 17:51
N1

Profesor, vladika, Maksim Vasiljević dobio je nedavno otkaz na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu, nakon što mu Sinod Srpske pravoslavne crkve nije dao blagoslov za nastavničku poziciju. Na isti način je skoro otpušten i profesor Rodoljub Kubat, koji sada, nakon ovog slučaja zapravo vidi sistematski progon nepodobnih. Drugi univerzitetski profesori poručuju - blagoslov na državnom univerzitetu ne može biti kriterijum.

Informacija o tome da više neće biti profesor do vladike Maksima Vasiljevića stigla je preko oglasne table fakulteta. Njegov kolega, takođe nedavno otpušten, priča da se i studentima kada ne polože ispit objasni zašto su pali. Objašnjenje, dodaje on, zaslužuje i vladika.

„Čoveku sa međunarodnom karijerom neko zalepi otkaz na oglasnoj tabli, pritom nisu zaštićeni njegovi lični podaci. To je verovatno nešto što se nije desilo u istoriji Univerziteta“, ocenjuje Rodoljub Kubat.

Nema vladika Maksim nikakav greh, siguran je Kubat i verovatno u tom rešenju ne postoji razlog za otkaz. Veruje, kao što ga nema ni u njegovom slučaju.

„To sad već objašnjava da se ovde radi o jednom sistematskom progonu onih ljudi koji su kritičari crkvenog vrha i vlasti istovremeno. I verovatno se na ovome neće stati“, dodaje Kubat.

N1

  On je tužbe protiv fakulteta podneo po više osnova, i taj proces je u toku. Da li će se Maksim žaliti, to ne zna. N1 je pokušao nekoliko puta da dođe do komentara vladike, ali bezuspešno. On se nalazi u inostranstvu i na poruke ne odgovara.

Na pitanja o slučaju vladike Maksima upućena krajem prošle nedelje ne odgovara ni Bogoslovski fakultet, kao i Rektorat Univerziteta u Beogradu. Nedavno, kada je profesor Kubat ostao bez blagoslova, Rektorski kolegijum saopštio je da “rešenje kojim se tom profesoru zabranjuje da radi nije u skladu sa propisima”.

POVEZANE VESTI

 „Kriterijum nisu blagoslovi, već naučne reference i naučni kriterijumi. I ovaj događaj samo pokazuje koliko je Bogoslovski fakultet u suprotnosti sa duhom Univerziteta“, kaže Slobodan Sadžakov profesor Univerziteta u Novom Sadu.

Odbranu tog duha od klerikalizacije kroz apel je nedavno tražilo 200 profesora i naučnih saradnika. Jedna od potpisnica apela kaže da je u međuvremenu osnovana Komisija koja se bavi upravo blagoslovom kao odredbom u Statutu Bogoslovskog fakulteta.

„Takva odredba ni u jednom Statutu ne sme da postoji. Ovde je činjenica otvorena Pandorina kutija nepoštovanja pravila na Univerzitetu i sada zaista svaki fakultet bi mogao da ima tu mogućnost da radi šta hoće, očigledno“, rekla je profesorka Biljana Stojković.

„Najsrećnije bi rešenje bilo da taj fakultet bude izdvojen iz okrilja državnog Univerziteta, jer on zapravo suštinski tu i ne pripada“, dodaje Slobodan Sadžakov.

Dok se čeka ishod rada Komisije i suda u slučaju profesora Kubata, kolege za njega prikupljaju solidarnu pomoć, kaže profesorka Stojković. A osim njega i vladike Maksima bez blagoslova je početkom godine ostao i docent Marko Vilotić. Iz Crkve ni tada nije stiglo obrazloženje. Episkop bački Irinej izjavio je da je ono teološke prirode i da ne bi bilo shvatljivo javnosti.