Muke zbog kamenoloma braće Veselinović i Radoičića – pucaju stakla, malter pada

Vesti 14. nov 202017:08 > 17:13
N1

Meštani sela Loznica kod Valjeva bune se zbog problema koje imaju zbog novog kamenoloma "Prisvojište – Vinogradi". Taj kamenolom otvoren je u njihovom selu kada je iz bezbednosnih razloga prestala eksploatacija u Kamenolomu "Slovac" u vlasništvu braće Veselinović i Milana Radoičića. Od jakih i iznenadnih detonacija meštani su u stresu, stakla pucaju na prozorima, a malter otpada.

Novi kamenolom „Prisvojište – Vinogradi“ radi dan i noć. Meštani su uznemireni zbog nenajavljenih i snažnih detonacija koje dolaze iz kamenoloma. Oštećenja na svojoj kući pokazuje Milutin Milinković. Njegov komšija Ostoja Milutinović kaže da od kada je otvoren novi kamenolom niko od meštana nema mira.

N1

„Strašni su stresovi i mi ovo više ne možemo trpeti i izdržati. Policajac koji je na našem terenu je prijavio, sutradan su došli iz opštine sa komunalnim policajcem i popisali su, snimili su i kažu ljudi ovo je strašno. Ali šta mi od toga imamo, njih nema. Njih uopšte ne interesuje ovo što su uradili“, kaže Milutinović.

Meštani kažu da bi im bilo bezbednije da miniranje bude najavljeno nekim zvučnim signalom, tada bi imali vremena da sklone decu i stoku.

Miodrag Živanović, direktor „Kamenoloma Slovac“ tvrdi, međutim, da stručne ekipe izvode miniranje.

„Zvučni signali se daju ručnom sirenom i vazdušnom sirenom iz kamenoloma Slovac i posle zadnje primedbe mi smo počeli da obaveštavamo te najbliže kuće da imamo miniranje. Oglašavali smo i pre, ali samo sa ručnom sirenom. Sada i sa vazdušnom iz pogona u Slovcu“, kaže Živanović.

Kamenolom Slovac je u vlasništvu Granit peščar Ljig. Većinski vlasnici te firme su „Inkop“ Ćuprija, „Nukleus“ Lazarevac i Milan Beslać. Vlasnici firme „Inkop“ Ćuprija su: Žarko Veselinović, Zvonko Veselinović i Milan Radoičić. Za meštane oni su nepoznati.

„To je teško utvrditi. To se ne zna. Ja sam tako čuo da se to sve radi na neki način kako ne treba, nema nikakvih dažbina, niti se zna gazda“, kaže Milutinović.

Novi kamenolom otvoren je s druge strane brda, pošto je kamenolomu Slovac rad, pre nekoliko godina, obustavila Rudarska inspekcija. Razlog je bio urušavanje Jerininog grada, utvrđenja s kraja 14. veka.

Od masivnih zidina Jerininog grada sada je ostao samo mali deo.

„Tražili smo od investitora da obezbedi sredstva za zaštitna istraživanja, uradili smo zaštitna istraživanja, onoliko koliko smo mogli i koliko je bilo bezbedno u tom trenutku. Nakon toga je ponovo došlo do osipanja materijala, pa je danas oštećena i jugoistočna strana utvrđenja, tako da je rudarski inspektor reagovao i naredio da se minira jedna površina kako bi se sprečilo da se ospe taj stenski materija na put i to kako je u tom trenutku bilo urađeno tako stoji i danas jer nema više eksploatacije kamena u tom delu prema utvrđenju“, kaže arheolog Radivoje Arsenijević.

Ono što je ostalo od Jerininog grada je sada sigurno, ali eksploatacija kamena na drugoj strani brda nije rešila problem meštana sela Loznica. Njihov problem niko ne rešava.