Kriminolog Radovanović: Beograd je najnebezbedniji grad u regionu

Vesti 13. nov 202012:57 > 12:57
N1

Kriminolog Dobrivoje Radovanović izjavio je da je Beograd zbog učestalih mafijaških obračuna već duži period najnebezbedniji grad u regionu.

Radovanović je u intervjuu agenciji Beta kazao da policija, tužilaštvo i sudstvo neće moći da se obračunaju s mafijom sve dok ta borba ima „politički prizvuk“.

„Ako Beograd poredite sa situacijom od pre devedesetih godina prošlog veka on je potpuno nebezbedan grad, a ako ga poredite sada sa glavnim gradovima u okruženju Beograd je već godinama najmanje bezbedan grad“, rekao je kriminolog.

Na pitanje Bete da li je Beograd postao grad u kome se ljudi ne osećaju bezbedno, Radovanović je kazao da se Beograd nalazi na prvom mestu po nebezbednosti u regionu i da samim tim gradjani nisu bezbedni.

„Ne možete se više šetati noću ni u društvu, a kamoli sami, jer vas može orobiti bilo koja grupa narkomana. Ne možete ni u toku dana biti sasvim sigurni jer možete postati slučajna žrtva mafijaškog obračuna u nekom tržnom centru, na ulici ili stambenom naselju“, naveo je Radovanović.

Prema njegovim rečima imamo ekspanziju kriminala koji je karakterističan za doba liberalnog kapitalizma, i država mora preduzeti profesionalne korake da bi sprečila razvoj mafije.

„Beograd je svratište dilera droge iz celog regiona i gde se droga rastura u velikim količinama. Osnovni cilj svih mafijaških organizacija je da naprave spregu sa predstavnicima izvršne vlasti, kako bi sprečili sopstveni progon i dobili informacije o akcijama policije“, rekao je Radovanović.

Naveo je da u Beogradu, osim narko-mafije, postoji i ozbiljna finansijska mafija, zelenašenje, prevare u poslu, trgovina ljudima.

Na pitanje koliko opstanku i širenju mafijaških poslova u Beogradu i Srbiji doprinosi i nedovoljno efikasan rad policije, tužilaštva i sudstva, Radovanović kaže da glavnu ulogu u borbi protiv organizovanog kriminala treba da vodi tužilaštvo.

„Tužilaštvo i sudstvo moraju da budu nezavisni od politike, a policijom ne treba da komanduje ministar nego dokazani profesionalci“, rekao je kriminolog.

Prema njegovim rečima u ovom trenutku postoji velika zavisnost policije, tužilaštva i sudstva od izvršne vlasti.

„U pitanju je tako veliki stepen zavisnosti da je apsolutno nemoguća borba protiv organizovanog kriminala koja ne bi bila selektivne prirode“, naglasio je Radovanović.

Na pitanje šta je u pozadini kriminalnih obračuna, Radovanović je naveo da se na ulicama Beograda odvijaju „nemilosrdni“ obračuni izmedju kriminalnih grupa verovatno zbog nepoštovanja odredjenih pravila ponašanja koja važe u svetu kriminala.

„Radi se o prevarama u poslu, otimanju teritorije, novca ili robe. Kriminalne grupe ne opraštaju prevare u poslu i u stanju su da sami organizuju ubistva ili da organizuju profesionalne ubice. Oni su veoma bahati u tim obračunima i ne vode računa da li će stradati i neko od nevinih civila“, kazao je kriminolog.

Naveo je da se sve češće za te obračune koriste mesta javnog okupljanja.

Prema njegovim rečima, najava vlasti da će se obračunati s mafijom je samo „politička priča“.

„Policija mora da bude podredjena tužilaštvu. Danas se često dešava da policija neće da podnese krivične prijave protiv kriminalaca i neće da saradjuje s tužilaštvom. Policija može da mesecima ne daje tražene informacije tužilaštvu ili da neke predmete krije po fiokama ako im to vlast naredi“, kazao je Radovanović.

Dodao je da i na sudu ne možete dobiti nikakav proces ako postoji njegova zavisnost od političkih partija na vlasti.

„Tek kad se te stvari budu rešile moći ćemo da krenemo u obračun protiv organizovanog kriminala. Ovako, vodiće se borba samo protiv kriminala koji nije u direktnoj vezi s vlašću“, zaključio je Radovanović.