Vučić: Znamo ko je ubio čoveka na Novom Beogradu, počela borba protiv kriminala

Vesti 13. nov 202012:30 > 12:42
TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je borba protiv kriminala počela i da je, kako bi se kriminal počistio, bitno da se počiste oni koji sa kriminalcima sarađuju.

„Borba je počela i te kako počela. Uhapšeni su ljudi koji su pokušali ubistvo Alibega, a sve se tiče narko biznisa. Mi znamo i ko je u četvrtak izvršio ubistvo, i u toku je potraga za licem i lice koje je likvidirano i lice ranije likvidirano u Ušću imali su značajne kontakte sa pojedinim ljudima iz državnih struktura. To je ono što nas zanima, tu će borba biti najžešća“, rekao je Vučić u Batajnici.

On je poručio da će država ljudima obezbediti punu sigurnost i bezbednost i da će se borba protiv mafije nastaviti na još snažniji način.

„Mi imamo uvezene kriminalne klanove, a ovi naši odavde su izvođači radova u smislu prodaje narkotika i pucača, kao i pojedini iz Republike Srpske. Naš je posao da to počistimo. Da bi se to počistilo, moraju da se počiste oni koji sa kriminalcima sarađuju“, poručio je Vučić.

O oceni Albanaca da poziva na rat: Moraju da izmišljaju zbog svojih unutrašnjih problema

Vučić je odbacio kao „izmišljotine“ ocene političara sa Kosova i iz Albanije da je „pozivao na rat“ kada je govorio da primer Nagorno Karabaha pokazuje zašto je opasno održavati zamrznuti konflikt.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je ocenio da albanski političari imaju „svoje unutrašnje probleme“ zbog kojih, po njegovim rečima, „moraju da izmišljaju“.

„Ja sam govorio o potrebi da izbegnemo politiku zamrznutog konflikta, da bi čuvanje tog konflikta značilo da bi bilo ko u budućnosti mogao da nas dovede do katastrofe. Razumeli su oni dobro šta sam rekao, samo nešto moraju da prenesu na drugačiji način jer imaju svojih razloga“, kazao je Vučić u Batajnici kod Beograda, gde je bio povodom izgradnje intermodalnog terminala za transport robe.

Ponovio je da je politika Srbije očuvanje mira i „da budemo najuspešniji u naredne tri godine, a mi se nadamo i u sledećih pet godina, a to ne možete postići ako imate bilo kakve sukobe i nestabilnost“.

Jednokratna pomoć medicinarima od 10.000 dinara do sledećeg petka

Vučić je izjavio u Batajnici da će zdravstveni radnici sledeće nedelje do petka dobiti jednokratnu pomoć od 10.000 dinara.

On je novinarima rekao da je Vlada Srbije donela odluku i da je novac za isplatu jednokratne pomoći pripremljen (12 miliona evra), da je Ministarstvo zdravlja obavilo svoj posao, ali da druga ministarstva u kojima ima zdravstvenih radnika nisu dostavila svoj zaključak.

Vučić je rekao da će od januara zdravstvenim radnicima plate biti povećane za pet odsto, a za ostale 3,5 odsto, a zatim od 1. aprila pet odsto.

Ove godine strane direktne investicije u Srbiji dve milijarde evra

Predsednik Srbije je rekao da očekuje da strane direktne investucije u Srbiji ove godine budu u iznosu preko dve milijarde evra, uprkos krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa.

„Srbija će ove godine privući 60 odsto od ukupnih stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu, a prošle godine je privukla 55 odsto“, rekao je Vučić.

Dodao je da će narednih dana japanska kompanija Tojo tajers početi izgradnju fabrike u Indjiji, a pregovara se sa još jednom japanskom kompanijom o velikoj investiciji u Novom Sadu.