Vulin najavio angažovanje Žandarmerije u Šidu zbog pojačanog priliva migranata

Vesti 13. nov 202011:32 > 11:39
MUP Republike Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da pripadnici MUP svakodnevno brinu da građani Šida i svi građani Srbije budu zaštićeni i da njihov svakodnevni život, kako se navodi, ne trpi zbog posledica migrantske krize.

Vulin, koji je sa direktorom policije Vladimirom Rebićem i predsednikom opštine Šid Zoranom Semenovičem, u Šidu obišao policijske službenike koji su u petak rano ujutru sproveli akciju pronalaska iregularnih migranata, pozvao je građane da veruju državi i policiji, da ne nasedaju na lažne vesti i da ne slušaju nikoga ko ih poziva da se „organizuju kako bi sačuvali nešto od nekoga“, jer u Srbiji postoje zakoni i niko ne može da uzme pravdu u svoje ruke, ističe se u saopštenju MUP.

„Država radi svoj posao. Zbog pojačanog broja i priliva migranata, koje se sada oseća i na prostoru Šida, Žandarmerija će u narednim danima dežurati na teritoriji ove opštine i voditi računa da se na ulicama ne nalaze oni koji na njima ne treba da budu, posebno da nema nekontrolisanih okupljanja“, rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, nijedan migrant koji nije u našem sistemu i nema uredne dozvole, ne sme i ne može da se kreće po našim ulicama, posebno ne sme da pravi kampove ili da se zadržava na prostoru gde to nije regulisano i dozvoljeno.

MUP Republike Srbije

„Sada kada imamo krizu sa koronavirusom, ovi ljudi mogu predstavljati zdravstveni problem i za sebe i za naše građane i zbog toga moraju biti u našim kampovima, gde su kontrolisani i gde imaju svu moguću medicinsku pomoć i zaštitu“, ukazao je ministar.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, kako je naglasio, tu je da brine i vodi računa da se svakodnevni život građana normalno odvija.

„Verujte svojoj državi, ne nasedajte lažnim vestima i pustite državu da radi svoj posao. Kada je u pitanju migrantska kriza, kroz ovu zemlju je prošlo preko milion migranata, a gotovo da nije bilo incidenata i to nije slučajno. To je zato što naša policija, zajedno sa svim ostalim bezbednosnim službama, dobro radi svoj posao“, poručio je ministar Vulin.

Načelnik Odeljenja policije Policijske uprave Sremska Mitrovica Dragan Stojanac je istakao da se na području opštine Šid nalaze tri prihvatna centra, u kojima trenutno boravi 1.860 migranata, od čega u Šidu boravi 260 osoba, Principovcu 600 i u Adaševcima 900 osoba.

Stojanac je rekao da se kriminal u migrantskoj populaciji uglavnom odnosi na sukobe između njih i da nisu zabeleženi slučajevi napada na naše građane i istakao da policija, po svim prijavama, postupa u skladu sa Krivičnim zakonikom.