Janković: Krizni štab je predlagao da kafići rade do 18h, situacija nije dobra

Vesti 13. nov 202010:27 > 10:39
N1

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković za RTS upozorava da epidemiološka situacija ne ide na bolje i da je, sve i ako zaštitne mere budu pooštrene, najvažnije izbegavati kontakte koji nisu neophodni, a za one koji jesu treba koristiti masku i držati distancu.

Janković je rekao da je sprovođenje postojećih mera od suštinskog značaja i da od toga zavisi dalji tok epidemije.

„Potencijalno će one biti pooštrene, ali to je sada u drugom planu. U prvom planu je da svi zajedno sprovedemo sve što je već na snazi, bez rezerve i bez ostatka, a posebno treba izbegavati sve kontakte koji nisu esencijalni“, objasnio je Janković.

Rekao je i da je predlog Kriznog štaba bio da se radno vreme ugostiteljskih objekata skrati do 18h sa aktuelnih 23h.

POVEZANE VESTI

„Naglašavam da nije stvar samo u skraćenju radnog vremena, već je na snazi to da unutar objekta ljudi moraju da drže fizičku distancu, da za istim stolom po postojećim merama ne bi trebalo da sede više od dve osobe koje nisu iz istog domaćinstva, da svi moraju da drže distancu i da se maska nosi i na zatvorenom i na otvorenom“, istakao je Janković.

Osvrćući se na usvojene izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koje se tiču kažnjavanja zbog neprimenjivanja zaštitnih mera, Janković je rekao da postoji i gora kazna.

„Mislim da nikome ko razume potencijal ovog virusa da ugrozi ljudske živote ne treba gora kazna od onoga što virus može da nam uradi“, ocenio je Janković.

Prema njegovim rečima, cilj svih mera je da se putem smanjivanja kontakata spreči da virus ide sa osobe na osobu.

„Ako to sprečimo u dovoljno velikom procentu situacija, mi ćemo zaustaviti i dalji tok epidemije, ali smo daleko od toga“, upozorio je Janković.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.