Opozicija želi na RTS: Da se u etru čuje i glas onih koji ne misle kao vlast

Vesti 12. nov 202017:56 > 19:21
Tanjug/Zoran Žestić

Opozicija traži da se njihov glas čuje na Javnom servisu. Više stranaka i pokreta predalo je na pisarnici Radio televizije Srbije zahtev za održavanje sastanka sa rukovodstvima informativnih redakcija.

Kad novinari Radio televizije Srbije ne zovu opozicione političare u emisije, onda opozicionari zovu urednike RTS-a na dijalog.

Traže da se u etar pusti i glas neistomišljenika vlasti.

„Tu su stranke koje su skupile 10 hiljada potpisa na svom osnivanju, učestvuju redovno u političkom životu, na izborima i red je da se redovno pojavljujemo sa svojim stavovima ili makar demantijima“, rekao je predsednik Nove stranke Aris Movsesijan.

Isto pismo, deo opozicije, već je slao rukovodstvu RTS-a, ali mejlom. Nisu dobili odgovor.

POVEZANE VESTI:

 „Ukoliko se dijalogom ne dođe do rešenja, odgovornost za druge metode oslobađanja RTS-a, do kojih može da dođe, snosiće rukovodstvo Radio televizije Srbije“, kaže Konstantin Samofalov iz Socijaldemokratske stranke.

Da li će, bar u predizbornoj godini, biti više opozicije na RTS-u? Trenutno Upravni odbor ove kuće ne može da se dogovori ni ko će im biti generalni direktor. Naime, pre nekoliko dana propao je i drugi konkurs za direktora Javnog servisa, pošto nijedan od kandidata nije dobio potrebnu većinu glasova.

Pofesorka FPN-a smatra da v.d. stanje prvog čoveka Javnog servisa najviše odgovara vlasti.

„U godini pred izbore, koji su već najavljeni, nikako ne ide u prilog da dođe do nekih pretumbacija na Javnom servisu, oni imaju lojalnog predstavnika u Javnom servisu, tako da izigravanje demokratskog procesa izbora ovde se pokazuje kao još jedna igra i još jedno fingiranje demokratije“, smatra profesorka Jelena Đorđević.

Podsetimo, Dragan Bujošević od 5. maja, kada mu je istekao petogodišnji mandat, obavlja funkciju vršioca dužnosti generalnog direktora RTS-a.