Osmani traži reakciju EU i NATO na izjavu Vučića, Petković – histerija Prištine

Vesti 12. nov 202018:00 > 18:13
ANADOLIJA/Erkin Keçi

Predsednica Skupštine Kosova i vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani zatražila reakciju EU i NATO, nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prema njenim rečima, uporedio sukob u Nagorno Karabahu sa situacijom na Kosovu.

POVEZANE VESTI

Vjosa Osmani je Vučićevu izjavu ocenila kao pretnju.

„Očekujem da će Evropska unija i NATO odgovoriti na ovu pretnju ratom, koju je izneo Vučić“, napisala je Osmani na Tviteru.

Petković: Stereotipi o Srbiji koje Priština pothranjuje

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da „histerična reakcija Prištine“ na obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića „nije polemika sa predsednikom Srbije, već sa stereotipima o Srbiji koje Priština planski pothranjuje“.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije, Petković je rekao da je za žitelje KiM šteta što deo albanskih političara u Prištini i dalje živi u devedsetim.

„Ključna poruka predsednika Vučića danas bila je da je Srbiji i srpskom narodu najvažniji mir i da su albanski predstavnici u Prištini jednako zainteresovani za mir, oni bi morali da pozdrave i podrže takvo opredeljenje Beograda“, istakao je Petković.

Kada je reč o pretnji miru i stabilnosti u regionu, Petković je rekao da mora da primeti da su najveća opasnost u tom smislu upravo oni koji se protive kažnjavanju ratnih zločinaca i koji prave vojsku, iako prema Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i Kumanovskom sporazumu na tako nešto nemaju pravo.