NUNS: Strip grupa "Momci" podnela prijavu protiv bivšeg ministra kulture

Vesti 12. nov 202016:20 > 16:30
Podeli:
Izvor: Nova.rs/Zoran Lončarević

Uz podršku Nezavisnog udruženja novinara Srbije i njegovog pravnog tima, strip-grupa "Momci" podnela je krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića i NN lica, autora saopštenja Ministarstva kulture i informisanja od 15. oktobra 2020. godine kojim je ta institucija reagovala na uništavanje izložbe andergraund strip-crteža ove grupe u galeriji "Stara kapetanija" u Zemunu.

NUNS podseća da je 13. oktobra u večernjim časovima grupa od desetak mladića upala u „Staru kapetaniju“, pokidala i uništila radove strip-grupe „Momci“ i u galeriju ubacila suzavac.

POVEZANE VESTI

U krivičnoj prijavi se navodi da su Vukosavljević i NN lice izvršili krivična dela ugrožavanja sigurnosti i povrede slobode govora i javnog istupanja, pošto su u saopštenju „podstrekavali druga lica naprotivpravno postupanje prema oštećenima“, kojima su pritom „uskratili iograničili slobodu izražavanja“.

Takođe se navodi da Ministarstvo kulture i informisanja u saopštenju nije osudilo uništenje izložbe, niti je osudilo napad na bezbednost oštećenih, koji su i pre izložbe dobijali preteće poruke, već je učinilo upravo suprotno – dalo je „opravdanje za izvršenje krivičnog dela“ i pozvalo da se „takva praksa nastavi“, naveo je NUNS.

Strip-grupa je podnela i pritužbu na rad Ministarstva unutrašnjih poslova Sektoru za unutrašnju kontrolu, MUP-a, budući da su članovi ove grupe pravovremeno obavestili policiju o pretnjama koje dobijaju i opasnosti da izložba bude ugrožena, a policija nije poduzela ništa da zaštiti izložbeni prostor galerije „Stara kapetanija“.

NUNS očekuje da nadležno, Više javno tužilaštvo što pre postupi po ovoj krivičnoj prijavi i preduzme predložene radnje u krivičnoj prijavi.