U niškim kovid ambulantama pregledano više od 60.000 ljudi

Vesti 12. nov. 202012:23 > 12:33
Podeli:
Izvor: N1

U kovid ambulantama niškog Doma zdravlja, od 15. marta do srede pregledana su 60.732 pacijenta, a najveći broj pacijenata - 97,8 odsto, lečili su lekari te zdravstvene ustanove, dok je 2,2 odsto pacijenata upućeno na dalje lečenje u Klinički centar Niš, rekao je za agenciju Beta direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan. On je izjavio da u kovid ambulantama ove nedelje beleže rekordan broj građana koji su pozitivni na koronavirus, kao i rekordan broj onih koji imaju promene na plućima i koji se upućuju na pregled na Kliniku za infektivne bolesti.

„U ponedeljak je bilo čak 928 pacijenata u kovid ambulantama, a u prethodnom talasu epidemije maksimalan broj pacijenata bio je 16. jula i iznosio je 566. Juče je bilo 854 pacijenta, a pre dva dana 877“, istakao je Jerkan.

POVEZANE VESTI

Prema njegovim rečima, u ponedeljak je PCR testovima testirano 85 pacijenata, a na koronavirus bilo je pozitivno 36 pacijenata, pre dva dana testirano je 126 pacijenata, a pozitivan nalaz stigao je za 44 pacijenta, dok se očekuju rezultati jučerašnjih testiranja, kojih je bilo 104.

„Za razliku od prošlog meseca kada je na Kliniku za infektivne dnevno na dodatni pregled upućivano svega po par pacijenata, juče je upute dobilo 26 pacijenata, dan pre toga 29, a dva dana pre toga 19“, kazao je Jerkan.

On je rekao da je u ovom talasu najviše pacijenata starosti između 20 i 40 godina, dok je najviše preminulih među licima koja imaju između 60 i 65 godina.

„Nemamo ciljnu grupu, virus se proširio na čitavo društvo i nemoguće je odrediti gde je žarište infekcije. Ima i pacijenata koji ne daju prave informacije o tome gde su se inficirali i ko su im kontakti“, naglasio je Jerkan.

Prema njegovim rečima, uprkos širenju epidemije i dalje veliki broj građana Niša, naročito mladih, ne nosi maske i ne poštuje savete o izbegavanju gužvi i zabava.

„Kapaciteti naših kovid ambulanti su dovoljni za pregled 1.200 pacijenata dnevno. Ukoliko se epidemijska situacija bude pogoršavala otvorićemo ponovo i kovid ambulantu u centralnom objektu Doma zdravlja“, izjavio je Jerkan.

U kovid ambulantama, dodao je, trenutno su angažovana 52 lekara i 78 medicinskih sestara.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.