Žujović: Izborom osoba koje je odlikovao, Vučić dao samom sebi podršku

Vesti 12. nov. 202010:27 > 10:37
Podeli:
Izvor: N1

Pulmolog Dejan Žujović ističe da je Krizni štab trbuhozborac jednog čoveka i protočni bojler za potrebe aktuelnog režima. Navodi da je izborom osoba koje je odlikovao za izuzetan doprinos borbi protiv koronavirusa, predsednik Aleksandar Vučić dao samom sebi podršku, tj. podršku odlukama koje je sam donosio, a sprovodio kroz Krizni štab. Dodaje i da se naš zdravstveni sistem "raspao još ihahaj kada".

„Možda smo malo prestrogi prema gospodinu predsedniku. Prvi put se posle toliko godina dohvatio svojih ustavnih ovlašćenja, a mi smo odmah skočili da ga kritikujemo. Izbor osoba koje je odlikovao je davanje samom sebi podrške, tj. podrške odlukama koje je sam donosio a sprovodio kroz Krizni štab. On tim postupkom daje alibi sebi. Hteo bih da nastavi da deli odlikovanja i to bi bilo idealno za društvo. Izbor onih koji su dobili odlikovanja, mogao je da bude mnogo bolji“, ocenjuje Žujović u Novom danu na TV N1.

POVEZANE VESTI

Dodaje i da nije trebalo da neki dobiju odlikovanje, jer „nikad nisu bili njihovi“, poput njegovog prijatelja pulmologa Vlade Žugića, koji je iznenada preminuo u avgustu ove godine.

„Vlada Žugić, moj prijatelj, tim je odlikovanjem smešten na mračnu strane sile, on nikada nije bio Dart Vejder, nego Luk Skajvoker, uvek je bio Džoni Keš srpske medicine, a to odlikovanje ga gura u koš gde mu nije mesto“, kaže Žujović.

Istakao je da je Krizni štab trbuhozborac jednog čoveka i protočni bojler za potrebe aktuelnog režima, navodeći da trenutne mere nisu adekvatne epidemiološkoj situaciji.

„Ne možete celog života da cinculirate – sad će kafane da rade, sad neće, sad nam je ovo potrebno, sad nije. Ako je cilj zaštita stanovništva, onda ima da se radi šta treba da se radi“, kaže Žujović.

„Kad bi epidemija mogla da se suzbije televizijskim gostovanjima, mi bi bili šampioni na svetu. Epidemija se ne suzbija u bolničkim sobama i jedinicama intenzivne nege. Moje kolege lekari ostavljaju dušu u tim sobama, u skafanderima su od marta meseca, ali oni to (epidemiju) ne rešavaju“, dodaje on.

Na pitanje ko onda rešava epidemiju, on ističe da to „treba da rešavaju gospoda koja sede po institutima epidemiološkim“, kao i da moraju striktno da se poštuju mere i sprovodi stroga kontrola. „Ne treba da kontroliše policajac, već epidemiolog“, ističe Žujović.

Komentarišući činjenicu da noćni klubovi i dalje rade i da su puni svake večeri, on kaže „pogledajte ko su vlasnici tih noćnih klubova“.

„Uvek držimo stranu jednoj grupi ljudi koji treba da prave profit, a onda se prst upire u nas da smo neposlušni, necivilizovani“, ukazuje on.

Raspad zdravstvenog sistema

Upozorava da što budemo imali veći broj zaraženih, imaćemo sve veći broj teških slučajeva i da „dolazimo u jako crvenu zonu, nema više ko da radi“.

„Sad dolaze na naplatu sve gluposti koje su pravljene u prethodnim godinama, poput uredbe o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, pa izjednačite lekara sa šalterskom službenicom… I onda nema odobrenih specijalizacija, nema primanja lekara, i dođete do toga da više nema lekara“, kaže Žujović i dodaje da trenutno najviše nedostaju anesteziolozi.

Na pitanje koliko smo blizu trenutku raspada zdravstvenog sistema, on naglašava da se „nama sistem raspao još ihahaj kada. Ovo je pozorište u kući što se dešava u ovoj zemlji, a ona to nije zaslužila“.

„Ako vi kao onkološki pacijent ne možete da uradite skener grudnog koša, nego morate da idete kod privatnika, a 30 godina ste uplaćivali zdravstveno osiguranje, onda sistema nema. Ovaj sistem se raspao“, kaže Žujović.

On, takođe, ukazuje da je trebalo da se stručne službe svih zemalja na Zapadnom Balkanu sastanu i razmotre zajedničko rešenje u borbi protiv epidemije, jer „vi ovo ne možete da rešite bez saradnje sa drugim društvima, sa svojim susedima“.

„Čak i da je Srbija najbolja na svetu, nikad ovo nećemo rešiti ako to ne reše BiH, Hrvatska, Mađarska, svi naši susedi. To je jednostavno nemoguće, uvek će se prelivati kod nas“, navodi Žujović.

„Ponašamo se kao neki moreplovci, a svakom je brod do pola pun vode, tonemo zajedno, ali se gledamo i gledamo ko je bolji još uvek“, dodaje on.

Naš imunitet ne može da se poredi sa švedskim

Na pitanje da li je sve vreme možda na delu neko tiho prokužavanje, odnosno stvaranje imuniteta krda, on ističe da ovo društvo ne može da se poredi sa švedskim.

„Naši stanovnici su u poslednjih 30 godina sistematski uništavani – kvalitetom života, hrane, vode, vazduha, mesečnim primanjima itd. Naš imunitet ne može da se poredi sa švedskim, imaćemo uvek veći broj preminulih od Švedske, ako krenemo tim putem“, navodi Žujović.

Ocenjuje da je policijski čas odraz nemoći drušva da se izbori sa ovom situacijom, odnosno nemoći vlastodršca i Kriznog štaba. A na pitanje na koji se način može izboriti sa epidemijom, on kaže „znanjem, poštenjem, ispravnim radom, razumno donetim merama, objašnjavanjem stanovništvu zašto se donose mere, a ne da pola stanovništva ne veruje u postojanje korone“.

„Idemo u totalni raspad kao društvo. Imate sulude preporuke Kriznog štaba, imate potpunu fragmentaciju društva da mi više ne možemo da se složimo ni oko jedne jedine tačke“, kaže Žujović.

„Ova će priča jednog dana da se završi. Nemojte samo da se probudite sa magarećim ušima, da kažete da niste znali“, upozorava on.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.