Vučić: Obezbedili smo 1,8 miliona doza, najverovatnije Fajzer vakcina

Vesti 12. nov 202010:05 > 10:56
Tanjug / Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija za kraj ove i celu narednu godinu preko Kovaks sistema obezbedila 1,8 miliona doza vakcina protiv koronavirusa.

Vučić je na konferenciji za novinare nakon jučerašnjeg rekorda po broju umrlih od posledica koronavirusa i zaraženih, kazao da će „izgleda to biti najverovatnije Fajzer-Biontek vakcine“.

„Ali pregovaramo sa kineskim i ruskim partnerima, sa svima koji bi mogli vakcinu da nabave… To nije politička odluka, već ona koja se tiče zdravlja ljudi“, rekao je Vučić.

Veoma važna poruka za građane je da ćemo pre kraja decembra imati deo vakcina na raspolaganju, naglasio je.

Prema njegovim rečima, vakcine će se najpre nabavljati za pripadnike zdravstvenog i bezbednosnog sektora.

„Pokušaćemo da do kraja januara za njih obezbedimo vakcinu, jer su oni najudarniji sektori. Odmah iza njih, za one grupe ljudi s teškim bolestima, koji mogu da lakše stradaju od kovida, pa za naše najstarije građane, a tek onda za sredovečna i mlađa lica“, kazao je Vučić.

Daćemo sve od sebe da obezbedimo što je moguće više vakcina i da završimo ovu borbu protiv kovida, dodao je.

„Polumere ne daju rezultate“

Komentarišući epidemiološke mere koje će danas predložiti Krizni štab, Vučić kaže da su oni „slobodni ljudi“, koji će u 11 sati da predlože te mere.

Ali, moraćemo da vodimo računa da, s jedne strane, zato sam bio uvek za policijski čas, jer tada brzo izlečite sve za 14 dana, a ta polurešenja samo štete ekonomiji, a neće doneti neka rešenja“, kazao je Vučić.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.