Majić: Jeftin lignit glavni uzrok zagađenja, postoji čitav lanac odgovornosti

Vesti 11. nov. 202017:08 > 19:33
Podeli:
Izvor: N1

"Ja sam građanin koji se oseća vitalno ugroženim, okružen nečim što će da mi skrati život, kao i svim mojim sunorodnicima za nekoliko godina, i imam pravo da se bunim i da dišem kvalitetan vazduh. Voleo bih da isprovociram stručnjake koji se bave grejanjem, sagorevanjem i svim pravnim pitanjima kontrole nadzora inspekcija kvalitetom robe koja se prodaje na tržištu", izjavio je u Danu uživo direktor istraživačke stanice "Petnica" Vigor Majić.

Podsetimo, na društvenim mrežama se pojavio video klip u kome on kao najodgovornije za drastičan skok zagađenosti vazduha u Srbiji označava „ugljarsku mafiju“, koja, kako kaže, umesto pravog uglja prodaje jalovinu sa velikim procentom gline.

POVEZANE VESTI

„Mediji treba sami da odluče šta će da prenose, ali bi to trebalo da budu sveže informacije, i ja sam bio zatečen kada su novinari počeli da me zovu i da me pitaju šta sam ja to tačno rekao, a to je bilo pre devet meseci. Naravno da se situacija nije promenila, mi ulazimo u zimu sa još gorim stanjem vazduha koji udišemo. Došla je i korona, kao dominantno plućno oboljenje, koja ima sigurno veze sa tim kako smo održavali svoja pluća, šta dišemo i šta se taloži u njima“, napominje Majić.

On dodaje da je to veoma zabrinjavajuća situacija.

„Imam par vijuga u glavi, nešto očiju i par nozdrva. Milslim da nam ne treba ništa više da shvatimo šta nas okružuje. Pravili smo se slepi godinama, o ovoj temi se nije pričalo, a na društvenim mrežama i inostranim sajtovima smo videli gde se Srbija i Valjevo nalaze. S druge strane, trebalo je da se to desi i u Beogradu, pa da centralni mediji počnu da o tome govore“, ističe Majić.

Prema njegovom mišljenju, da je problem zagađenja ostao samo u Valjevu, Nišu ili Lazarevcu, o njemu se ne bi mnogo pričalo.

„Kolubarski lignit glavni uzrok zagađenja“

On je ponovio da je kolubarski lignit jedan od glavnih uzroka ovolikog zagađenja u našoj zemlji.

„Prodaje se kolubarski lignit, sirov i sušen, kao jedan od najnekvalitetnijih ugljeva – kojeg u Evropi ne možete nabaviti za domaćinstva. I mislim da tu postoji čitav lanac odgovornosti, od REIK-a, koji je u posedu tog zemljišta, gde se nalaze rezerve ugja, do svih inspekcija i službi i naučnih instituta gde postoje stručnjaci koji bi trebalo da upozore na to šta ložimo i koliko je to kvalitetno“, ističe Majić.

Naš sagovornik ukazuje da ugalj ne možemo eliminisati, ali da možemo podići nivo onoga što se prodaje kao ogrev.

„REIK Kolubara i termoelektrane po mom mišljenju veoma utiču na kvalitet vazduha u Srbiji, međutim, one rade čitave godine, a mi imamo zagađenost uglavnom u zimskom periodu. To znači da su glavni uzrok zagađenja individualna domaćinstva. Velika postrojenja imaju filtere za smanjenje zagađenja, ali individualna domaćinstva nemaju. Problem je što ljudi nisu instruisani, obavešteni šta se sve radi“, upozorava Majić.

Kako je precizirao on ne zna ko kopa sirovi lignit sa jalovina, kao i da tro treba da se istraži.

„Pošto se ovde radi o robi koja se proda u stotinama hiljada tona godišnje, zaslužuje da se vidi da li oni koji se time bave znaju sa čime imaju posla i šta prodaju u džakovima, a da to nije mačka“, zaključuje Majić.