Majka uhapšene trudne Filipinke u Nišu traži od Vučića da je ne izruče u SAD

Vesti 11. nov. 202016:35 > 19:39
Podeli:
Izvor: N1

Odbrana Ksenije Mej Atilano, Filipinke uhapšene u Nišu zbog navodnih internet prevara, zahteva da joj se, pošto je pred porođajem, sudi pred domaćim pravosuđem. Advokat Milan Petrović ocenjuje da bi, pravno gledano i bez obzira na njenu trudnoću, Srbija trebalo da raskine ugovor o ekstradiciji sa SAD, jer dokument "nije regulisao internet prevaru počinjenu u Srbiji - na štetu američkih građana".

Majka okrivljene, kojoj je, zbog poodmakle trudnoće odobrena mera kućnog nadzora umesto pritvora, moli predsednika Aleksandra Vučića za pravedno suđenje u Srbiji.

SAD tvrde – jedanaestoro okrivljenih iz Niša otvaralo je lažne investicione platforme na internetu. Nudili ih građanima da u njih ulažu realan novac, koristeći lažnu kriptovalutu. Kada su „na udar“ došli i američki građani, uključuje se FBI i utvrđuje se šteta od oko 70 miliona dolara. Sledi hapšenje u Srbiji.

POVEZANE VESTI

Džesika Atilano u Nišu čeka razrešenje – da li će se njenoj ćerki u devetom mesecu trudnoće, suditi u SAD-u ili u Srbiji, gde je udata za Nišliju, sa kojim već ima dvoje dece. Ne ulazi u ono čime joj ćerku terete, već moli:

„Molim predsednika Vučića, koji je zabrinut za mlade i decu, verujem da jeste… Molim ga da čuje moju molbu i spreči izručenje Sjedinjenim Američkim Državama“, moli Džesika Atilano.

Za isto, samo sa strane zakona, bori se i advokat Milan Petrović. Zastupa Kseniju Mej Atilano i njenog supruga, inače prvookrivljenog u grupi koju SAD potražuju.

Ne samo zato što je uskoro očekuje porođaj, već i zbog drugih nedostataka, izričit je, ni Filipinku iz Niša, ni ostalih desetoro uhapšenih, ne bi trebalo izručiti SAD.

„Definitivno bi trebalo zauzeti stav da je krivično delo izvršeno u Republici Srbiji. U zamolnici su takav stav zauzele i SAD, ni one to ne spore“, kaže Petrović.

Zato bi njihovo izručenje bilo i pravni presedan, i protivzakonito, smatra Petrović. Niko ne beži, napominje, od utvrđivanja krivice i sudskog postupka, samo se protive izručenju.

„Zato što su sva lica koja su, navodno, izvršila neko krivično delo državljani Republike Srbije. Sva ta lica su živela na adresama u Srbiji. Sva sredstva pomoću kojih su, kako se tvrdi, izvršili dela, oduzeta su u Republici Srbiji. Svi elementi govore u prilog tome da je jedino država Srbija nadležna za njihovo procesuiranje“, navodi Petrović.

Izvor : N1

Bez obzira na sporazum sa SAD, za koji tvrdi da ovakav slučaj navodne prevare, počinjene u jednoj državi – sa štetom nastalom u drugoj, ni ne sagledava. Sporazum se, kako tumači, pre svega odnosi na građane koji su u jednoj zemlji počinili zločin, a kriju se u drugoj.

Srbija je, podseća, samo obaveštena o tome da se u SAD vodi krivični postupak protiv njenih građana. Zatraženo je izručenje, tvrdi, bez dostavljenih materijalnih dokaza.

„Imamo mehanizme na osnovu kojih možemo da zasnujemo nadležnost i da im sudimo ovde“, uveren je Petrović.

Viši sud u Beogradu bio je jasan početkom novembra: „Utvrđene su zakonske pretpostavke za izručenje jedanaestoro državljana Srbije SAD-u“.

Formulacija krivičnog dela koje im američko zakonodavstvo, pored ostalog, stavlja na teret je prebacivanje i pranje novca. Okrivljeni su dela negirali.