I Seljimi se izjasnio da nije kriv za zločine na Kosovu i u Albaniji

Vesti 11. nov. 202012:11 > 12:32
Podeli:
Izvor: you tube/kohavision-ktv

Bivši oficir OVK Redžep Seljimi izjavio je, u prvom pojavljivanju pred sudom za zločine OVK u Hagu, da nije kriv za zločine nad Albancima, Srbima i Romima širom Kosova i u Albaniji, 1998-99.

„Izjašnjavam se da nisam kriv ni po jednoj tački optužnice“, rekao je Seljimi (49) pošto ga je sudija za prethodni postupak Nikola Giju pitao kako se izjašnjava po 10 tačaka optužnice.

Seljimi je kazao da je „optužnica ozbiljna, ali netačna i veoma nepravedna prema“ njemu i borbi njegovog naroda.

„U ovom postupku ćemo pokazati da smo bili narod koj se borio za slobodu i da je naša borba bila čista i pravična. Ni OVK, ni ja nemamo nikakve veze sa udruženim zločinačkim poduhvatom. Ja sam se borio protiv Srbije koja je okupirala moju zemlju i nanela joj samo zlo“, rekao je Seljimi.

On je optužio srpske snage za zločine i „genocid“ nad kosovskim Albancima. Sebe je nazvao „jednim od osnivača OVK“ i „borcem za slobodu“.

Seljimi je kazao da se, kao poslanik, protivio odluci Skupštine Kosova da osnuje sud za zločine OVK, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, ali da je svestan da ne može osporavati legitimnost suda.

Branilac Robert Karls najavio je da će zatražiti puštanje Seljimija na privremenu slobodu, tvrdeći da se on dobrovoljno predao sudu i da nema opasnosti od njegovog bekstva, ni od uticaja na svedoke.

Tužilac protiv puštanja Seljimija na privremenu slobodu

Tužilac Alan Tiger nagovestio je da će se tom zahtevu suprotstaviti.

U vreme obuhvaćeno optužnicom, od marta 1998. do septembra 1999, Seljimi je bio komandant specijalne jedinice i operativni oficir Glavnog štaba OVK, a potom i ministar unutrašnjih poslova u samoprolašenoj privremenoj vladi Kosova.

Zajedno sa članovima Glavnog štaba OVK Hašimom Tačijem, Kadrijem Veseljijem i Jakupom Krasnićijem, Seljimi je, u 10 tačaka, optužen za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke). Ta dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri kao ratni zločini.

Kao učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, na teret im se stavljaju zločini nad najmanje 407 zarobljenika u 34 pritvora OVK širom Kosova i u Albaniji i najmanje 98 ubistava, od marta 1998. do septembra 1999.

„Na više lokacija širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji, pripadnici OVK izvršili su krivična dela iz optužnice nad stotinama civila i lica koja nisu učestvovala u neprijateljstvima“, piše u optužnici.

To su bili: „Srbi, Romi i Aškalije; katolici; civili za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima; Albanci koji su podržavali Demokratski savez Kosova ili bili povezani sa tom strankom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK“.

Žrtve su, po optužnici, bili i „Albanci koji se nisu pridružili OVK ili nisu podržavali OVK i lica koja su na osnovu svog trenutnog ili bivšeg zaposlenja važili za protivnike OVK“.

Seljimi se sudu predao 5. novembra na Kosovu, zajedno sa Tačijem i Veseljijem, i iste večeri su smešteni u pritvor u Sheveningenu (Scheveningen).

Prekjuče su pred sud u Hagu prvi put bili izvedeni Tači i Krasnići, a juče Veselji. Svi su izjavili da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Glavni tužilac Smit, prvi predlog optužnice podneo je 24. aprila, a drugi, revidirani, 24. jula. Sudija Giju je optužnicu potvrdio 26. oktobra.