Vučić odlikovao Kona, Pelemiša, Nestorovića, Tiodorovića, Grujičić….

Vesti 10. nov 202021:26 > 21:33
Podeli:
Izvor: N1

Srbija danas obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu, a tim povodom predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama koji su se istakli tokom borbe na suzbijanju zarazne bolesti Kovid-19.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovani su doktori Predrag Kon i Mijomir Pelemiš, dok je Orden Karađorđeve zvezde drugog stepena pripao doktorima Branimiru Nestoroviću, Srđi Jankoviću, Branislavu Tiodoroviću, Danici Grujičić i Goranu Stevanoviću.

Vučić je Ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena odlikovao doktore Ivanu Milošević, Nebojšu Lađević, Mariju Zdravković i Radmilu Janković.

Zlatnu medalju za zasluge dobili su Jelesije Radivojević, brigadni general i pukovnik Radivoje Anđelković, komandant privremenih bolnica „Beogradski sajam“ i „Arena“.

Društvu zaslužnih u borbi protiv kovida pridružila se i jedna spremačica, odnosno higijeničarka na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije, Ana Stojković, ali i Branko Antić, taksista iz Beograda.

Zlatne medalje dobili su i institucije koje su se istakle u borbi protiv kovid-19, kao i ljudi koji su na njihovom čelu poput direktora KBC Dragiša Mišović Vladimir Đukić ili VMC Karaburma Ivo Udovičić.

Od novinara ovim priznanjem nagrađeni su novinar Pinka Mladen Mijatović, novinarke RTS Ana Stamenković i Ivana Božović i njihov kolega sa javnog servisa Vladimir Zakonović, kao i novinarka Blica Milica Marković.

Orden zasluga za odbranu i bezbednost trećeg stepena dodeljen je Draganu Korugi, a Srebrna medalja za hrabrost – Borislavu Krnjajiću i Tomu Zorziću.

Izvor : . FOTO TANJUG/ INSTAGRAM „BUDUCNOSTSRBIJEAV“, fotografija niske rezolucije/ nr

Srebrne medalje za zasluge dobili su Srđan Lazić, Petar Ćurčić, Milan Mladenović, Milan Jovanović, Negovan Ivanković, Momčilo Marić, Miroslav Ljiljak, Goran Petrović, Jovica Deljanin i Daliborka Radišić, dok je Zlatnu medalju za revnosnu službu dobio Zoran Smiljković.

Posthumno priznanje dobilo je 13 lekara, među kojima je i Miodrag Lazić iz KC Niš, odlukovan Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena.

Premijer Luksemburga Ksavijer Betel i slikar Nikolaj Muhin, koji je oslikao Hram Svetog Save, takođe, su na listi nagrađenih.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu se obeležava u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.