Veliko interesovanje na Kosovu za suđenja u Hagu, reakcije zvaničnika nema

Vesti 10. nov. 202018:06 > 19:19
Podeli:
Izvor: N1

Ni danas, drugog dana od kako je počelo pojavljivanje čelnika OVK pred sudom u Hagu, u Prištini nema nekih značajnih političkih reagovanja, čak ni od Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija, koji se danas prvi put pojavio pred ovim sudom.

Na drugoj strani, vlada veliko interesovanje za ovaj događaj i glavni televizijski kanali direktno prenose sednice saslušanja u Hagu.

U isto vreme, vladajuća koalicija na Kosovu počela je seriju sastanaka i konsultacija za, kako kažu, uspostavljanje institucionalnog jedinstva u novonastaloj situaciji.

POVEZANE VESTI

Izbor kandidata za novog predsednika, koji bi zamenio na ovoj funkciji Hašima Tačija, je pitanje o kojem nema saglasnosti među koalicionim partnerima i koje bi Kosovo moglo voditi ka novim izborima.

Vladajuća koalicija trenutno nema neophodan broj glasova za izglasavanje predsednika, tako da je za to neophodno proširenje vladajuće koalicije.

Jedina povoljna okolnost je da se sa izborom predsednika ne treba žuriti jer za to je određen rok od šest  meseci koje ustav daje vršiteljki dužnosti predsednika Vjose Osmani na toj dužnosti.

A upravo je Osmanijeva bila ona koja je danas rekla da zbog trenutnih dešavanja nije vreme za nastavak dijaloga sa Srbijom, rekavši da kosovske institucije treba da odvoje malo vremena za međusobne konsultacije radi stvaranja jedinstvenijeg stava o dijalogu.

Do sada se na ovom planu, kao protivnik dijaloga sa Srbijom, jedino istakao Ramuš Haradinaj koji je u ime svoje partije predložio prekid dijaloga odmah nakon Tačijevog hapšenja.

Međutim, takvim pozivima Vlada Kosova se odmah suprostavila rekavši da se treba poštovati princip podele vlasti i da vlada ne komentariše niti se meša u rad pravosuđa.