Savet Evrope: Srbija među zemljama koje su smanjile stopu zatvorske populacije

Vesti 10. nov. 202017:26 > 17:30
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Srbija je jedna od zemalja u Evropi u kojoj je smanjena stopa zatvorske populacije, navodi se u studiji Saveta Evrope posvećenoj srednjoročnom uticaju koronavirusa na zatvorsku populaciju.

U istraživanju koji je sproveo Univerzitet u Lozani za Savet Evrope, Srbija se pominje kao zemlja koja je za četiri odsto smanjila zatvorsku populaciju.

Jedan od faktora koji je doprineo smanjenju zatvorske populacije je taj što je 25 zatvorskih uprava pustilo zatvorenike kao preventivnu meru protiv koronavirusa, navodi se u studiji.

U taj spisak se ubrajaju zatvori u sledećim zemaljama – Albanija, Andora, Jermenija, Austrija, Azerbejdžan, Belgija, Kipar, Danska, Francuska, Island, Irska, Italija, Lihtenštajn, Luksemburg, Monako, Norveška, Portugal, Srbija, Slovenija, Španija, Turska i Velika Britanija.

Te zemlje su od marta do septembra pustile ukupno 143.000 zatvorenika.

Istraživanje je pokazalo da je od 1. januara do 15. septembra prosečna stopa lišavanja slobode pala za 4,6 odsto, sa 121,4 na 115,8 zatvorenika na 100.000 stanovnika, i to u 35 zatvora koji su učestvovali u studiji.

Studija Godišnje kaznene statistike Saveta Evrope (SPACE) „Procena srednjoročnog uticaja Covid-19 na zatvorske populacije“ analizira trendove u evropskoj zatvorskoj populaciji tokom 2020. godine.