Kragujevac će prvi u Srbiji dobiti Trg srpsko-jevrejskog prijateljstva

Vesti 10. nov 202016:22 > 16:32
Grad Kragujevac

Kragujevac će biti prvi grad u Srbiji u kome će, na inicijativu ovdašnjeg udruženja srpsko-jevrejskog prijateljstva "Ahava", jedan trg poneti naziv Trg srpsko-jevrejskog prijateljstva.

Reč je o trgu u naselju Bagremar gde se nalazi Spomenik streljanim Srbima i Jevrejima u Drugom svetskom ratu, potvrđeno je na prijemu koji je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić priredio za novoimenovanog ambasadora Izraela u Srbiji Jahela Vilana.

Vilan je rekao da različiti istorijski periodi snažno povezuju Srbe i Jevreje, a jedan od njih je i negovanje kulture sećanja na Holokaust.

„Iduće godine obeležićemo i 30 godina od obnove diplomatskih odnosa naše dve zemlje, tako da će nešto od programa, ukoliko to korona dozvoli, svakako biti organizovano i u Kragujevcu“, rekao je Vilan, a prenosi sajt Grada Kragujevca.

On je ocenio da je prijateljstvo između Srba i Izraelaca veoma snažno.

„Mi veoma poštujemo odnose koje smo imali sa Srbima u prošlosti i sadašnjosti i želimo da ih ojačamo u budućnosti. Podjednaku pažnju posvetićemo razvoju svih oblasti, od kulture, pa do inovacija i tehnologija“, rekao je Vilan.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić kazao je da je saradnja sa Izraelom pojačana u poslednjih nekoliko godina, pre svega u oblasti kulture, ali i drugim oblastima.

„Izrael je kao država u celom svetu prepoznata kao svetski lider u razvoju startapa. To je oblast u kojoj izraelski stručnjaci svojim znanjem mogu mnogo da pomognu našim studentima u razvoju kreativnih ideja. Saradnja Kragujevca i Izraela, kroz mentorske programe, uspostavljena je i u IT sektoru, tako da u tim oblastima u budućnosti očekujem ozbiljne rezultate“, rekao je Dašić.

Posle prijema u zgradi Gradske uprave, ambasador Izraela Jahel Vilan posetio je Muzej „21. oktobar“ u Šumaricama.

Grad Kragujevac