Protest nezaposlenih porodilja u Čačku zbog neisplaćene naknade

Vesti 10. nov 202016:08 > 16:12
Podeli:
Izvor: Ilustracija

Nekoliko desetina nezaposlenih porodilja protestovalo je ispred zgrade gradske uprave u Čačku, zato što tri meseca nisu dobile novčanu naknadu od Grada koja iznosi 11.900 dinara mesečno. Predstavnici gradskog rukovodstva primili su porodilje koje su protestovale, ali bez prisustva novinara.

Nakon sastanka sa nezaposlenim porodiljama, gradonačelnik Čačka Milun Todorović saopštio je da će im mesečne naknade biti isplaćene nakon rebalansa republičkog budžeta.

U saopštenju se navodi da prema skupštinskoj odluci Grada, porodiljama koje se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje kao nezaposlena lica pripada mesečna naknada za brigu o detetu u iznosu od 20 odsto od prosečne republičke zarade, do navršenih 12 meseci života deteta.

Dodaje se da je poslednja rata nezaposlenim porodiljama uplaćena za avgust, a da se za nastavak isplata morao sačekati rebalans budžeta Čačka.

„Na sednici Skupštine Čačka 21. oktobra 2020. godine, usvojenim rebalansom budžeta su obezbeđena nedostajuća sredstva, u iznosu od 14 miliona dinara i prebačena Centru za socijalni rad, kako bi se isplatila novčana pomoć nezaposlenim porodiljama za sva tri meseca, odnosno za septembar, oktobar i novembar“, navodi se u saopštenju.

Razlog zbog kojeg nije nastavljeno sa realizacijom isplata je što Centar za socijalni rad, preko koga se vrši isplata novčane nadoknade nezaposlenim porodiljama, mora da sačeka usvajanje rebalansa republičkog budžeta.

„Centru za socijalni rad je, kao indirektnom budžetskom korisniku koji se nalazi u sistemu izvršenja budžeta Republike Srbije, za vreme procedure usvajanja rebalansa republičkog budžeta onemogućeno da vrši isplate za koje ima obezbeđena sredstva, od strane bilo kog izvora finansiranja pa tako i od Grada Čačka“ navodi se u saopštenju gradonačelnika Čačka.

Dodaje se da će nakon usvajanja rebalansa budžeta izvršiti isplata po svim pravima u oblasti socijalne zaštite.